Planning behandeling wetsvoorstel Taal en toegankelijkheid - Hoofdinhoud
Inhoudsopgave
Officiële titel | Planning behandeling wetsvoorstel Taal en toegankelijkheid |
---|---|
Documentdatum | 15-11-2019 |
Publicatiedatum | 15-11-2019 |
Externe link | origineel bericht |
Van: Wiersma, D.
Verzonden: woensdag 13 november 2019 10:37
Aan: Kler de E.C.E.
CC: Azarkan, F. ; Beertema H. ; Bisschop, R. ; Bruins, E. ; Futselaar, F. ; Hul van den K. ; Meenen van P. ; Molen van der H. ; Raan van L. ; Westerveld, L. ; GC-Commissie-OCW-Fractiemedewerkers
Onderwerp: Re: Woordvoerders HO, nadere informatie ivm planning behandeling wetsvoorstel Taal en toegankelijkheid (voor het kerstreces)
Beste Eveline,
Zullen we dit even bij de volgende PV bespreken en niet per mail afdoen (waren partijen die om wat meer tijd vroegen).
Groet,
Dennis
Verstuurd vanaf mijn iPhone
Op 11 nov. 2019 om 18:00 heeft Kler de E.C.E. het volgende geschreven:
Betreft: Woordvoerders HO, nadere informatie ivm planning behandeling wetsvoorstel Taal en toegankelijkheid
Bij de aanmelding is gereed voor plenair is verzocht om het wetsvoorstel voor het kerstreces in te plannen (week 10-12 dec?).
Zonder tegenbericht ga ik ervan uit dat u hiermee kunt instemmen.
Met vriendelijke groet,
drs. E.C.E. (Eveline) de Kler
Griffier van de commissie Onderwijs,
Cultuur en Wetenschap
Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
E.dKler@tweedekamer.nl
Van: Lent, Dorien van
Verzonden: maandag 11 november 2019 17:50
Aan: Kler de E.C.E.
Onderwerp: RE: Dorien, ivm planning behandeling wetsvoorstel Taal en toegankelijkheid
Ha Eveline,
Hieronder in aanvulling op wat in de noot van de besluitenlijst staat, een meer uitgebreide reactie op de vraag uit de procedurevergadering over het verzoek het wetsvoorstel Taal en Toegankelijkheid dit jaar te behandelen.
Groet,
Dorien
Met het wetsvoorstel taal en toegankelijkheid een pakket aan maatregelen voorgesteld in het belang van de kwaliteit en de toegankelijkheid van het ho en het mbo.
Specifiek voor het in te voeren toestemmingsvereiste voor het voeren van een numerus fixus geldt, dat een tijdige inwerkingtreding in het belang is van de toegankelijkheid van hoger onderwijs en voor studenten, wiens belang met deze maatregel wordt gediend. Beoogd wordt dat deze maatregel effect heeft vanaf het studiejaar 2021/2022. Bij tijdige inwerkingtreding van het wetsvoorstel kunnen instellingen die voor dat studiejaar een numerus fixus willen voeren, nog in het voorjaar van 2020 - uiterlijk op 1 juni 2020 - een aanvraag indienen. Bij een verkregen toestemmingsbesluit in 2020, gaat het recht om een numerus fixus te voeren in vanaf het studiejaar 2021/2022.
De uiterlijke indieningsdatum van 1 juni en andere voorschriften over de aanvraag worden bij ministeriële regeling bepaald.(vandaar het verzoek om de wet voor het meireces in de Eerste Kamer te behandelen) Deze uiterlijke datum is nodig zodat er tijd is om te beslissen én eventuele bezwaarschriften te behandelen, tijdig (vóór 1 oktober 2020) voorafgaand aan het bekendmaken van numeri fixi die gelden voor 2021/2022. Alle ho-instellingen worden per brief geïnformeerd over de wijzigingen die met dit wetsvoorstel worden geïntroduceerd, en over de bij ministeriële regeling vast te leggen aanvraag- en besluitvormingsprocedure.
Om het tijdig indienen en voorbereiden van de aanvragen mogelijk te maken, is het dus van belang dat de wijzigingen met betrekking tot de numerus fixus zo spoedig mogelijk in werking treden. Als er te laat zekerheid is voor instellingen over de nieuwe regelgeving, zou dit mogelijk betekenen dat de maatregelen pas een studiejaar later in werking kunnen treden. In het belang van de toegankelijkheid van het ho voor studenten is dit niet wenselijk. Instellingen hebben zich tijdig kunnen voorbereiden op de aankomende wijziging.
De overige maatregelen in het wetsvoorstel, waarvoor het moment van inwerkingtreding apart kan worden geregeld, zijn:
Taal (ho en mbo)
-
-Uitbreiding van de plicht tot bevorderen Nederlandse uitdrukkingsvaardigheid naar alle, ook niet-Nederlandstalige studenten (artikel 1.3, vijfde lid, van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (hierna: WHW));
-
-modernisering van de wettelijke eisen met betrekking tot het verzorgen van onderwijs in een andere taal in het ho en mbo (artikel 7.2 WHW en artikel 7.1.1 Wet educatie en beroepsonderwijs (hierna: WEB));
-
-verankering in de WHW van een rol van de opleidingscommissie bij de taalkeuze voor een opleiding; en
-
-invoering van de mogelijkheid voor buitenlandse mbo-studenten tot het compenseren van een lager referentieniveau Nederlandse taal, met een hoger referentieniveau voor een andere taal dan normaliter vereist (‘omkeerregeling mbo’).
Toegankelijkheid en capaciteitsbeperking (ho)
-
-Het voor opleidingen met een NF kunnen uitschrijven van meer plaatsingsbewijzen dan er opleidingsplekken beschikbaar zijn, om onbenutte stageplekken te voorkomen.
Instellingscollegegeld (ho)
-
-De maximering van de hoogte van het instellingscollegegeld voor EER-studenten;
-
-Het instellen van een nieuw minimum van de hoogte van het instellingscollegegeld voor niet-EER studenten; en
Eigen bijdragen (ho)
Wettelijke basis voor een ministeriële regeling die instellingen de mogelijkheid geeft tot:
-
-Het kunnen vragen van eigen bijdragen aan studenten met een buitenlands diploma voor de kosten in verband met diplomawaardering en het afnemen van taaltoetsen Engels.
Het kunnen vragen van andere eigen bijdragen in verband met kosten die verband houden met de inschrijving
Van: Kler de E.C.E. [mailto:E.dKler@tweedekamer.nl]
Verzonden: maandag 11 november 2019 13:19
Aan: Lent, Dorien van
Onderwerp: Dorien, ivm planning behandeling wetsvoorstel Taal en toegankelijkheid
Beste Dorien,
In de OCW-procedurevergadering van 7 november jl. is besloten het wetsvoorstel Taal en Toegankelijkheid (35282) aan te melden als gereed voor plenaire behandeling.
Eén van de leden wilde graag nader geïnformeerd worden of het noodzakelijk was het wetsvoorstel te behandelen vóór het kerstreces.
Heb jij nog aanvullende informatie op onderstaande noot bij het wetsvoorstel?
Met dank en groet,
Eveline
Nota naar aanleiding van het verslag bij het wetsvoorstel inzake Taal en toegankelijkheid
35282 - Wetgeving d.d. 09-09-2019
minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven - Wijziging van onder meer de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek en de Wet educatie en beroepsonderwijs in verband met het stellen van voorschriften ten behoeve van de toegankelijkheid van het hoger onderwijs en met betrekking tot taal in het hoger en middelbaar beroepsonderwijs (Wet taal en toegankelijkheid)
Besluit: Aanmelden voor plenaire behandeling.
Noot:
Het wetsvoorstel bevat onder andere een door de Kamer gewenste numerus fixus-maatregel. De deadline voor het aanvragen van een numerus fixus is 1 juni 2020. Om dat te halen is het van belang dat het wetvoorstel vóór het meireces door de Eerste Kamer is geaccordeerd. Als de wet later in werking treedt, zullen de maatregelen uit het wetsvoorstel één jaar later van kracht zijn.
Bij de Griffie Plenair wordt nagegaan of het wetsvoorstel nog kan worden ingepland vóór het kerstreces.
Met vriendelijke groet,
drs. E.C.E. (Eveline) de Kler
Griffier van de commissie Onderwijs,
Cultuur en Wetenschap
Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
E.dKler@tweedekamer.nl
Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.