Hilde helpt familiebedrijven

Met dank overgenomen van Christen-Democratisch Appèl (CDA) i, gepubliceerd op vrijdag 15 november 2019.

Familiebedrijven vormen de basis van de Nederlandse economie, innovatie en werkgelegenheid. Ons land kent er ongeveer 280 duizend. Ze zorgen voor ontzettend veel banen en hebben vaak een sterke lokale of regionale binding met de gemeenschap. Maar familiebedrijven lopen tegen verschillende, kenmerkende problemen aan waar we ze beter bij kunnen helpen.

“Familiebedrijven staan bekend om vakmanschap en betrokkenheid bij de regio en het personeel. Het zijn de sponsoren van de lokale sportverenigingen en maken dorps- en buurtevenementen mogelijk. Hardwerkende ondernemers die met risico een familiezaak hebben opgebouwd verdienen onze steun.”

Vroeg of laat krijgen ondernemers te maken met de vraag of, wanneer en hoe ze het bedrijf overdragen op een familielid, vaak een zoon of dochter. Bedrijfsovernames of bedrijfsopvolging is niet alleen zakelijk een grote stap, het betekent ook veel voor families en de relaties tussen familieleden onderling.

Hoe regel je als ondernemer nu dat er duidelijke afspraken worden gemaakt over de toekomst van een onderneming zonder dat er problemen ontstaan? Zijn er wel genoeg doorgroeimogelijkheden? Hoe houd je de balans tussen werk en privé? Het zijn voorbeelden van vragen waar familiebedrijven mee te maken kunnen krijgen en waarvan ik denk dat we ze beter kunnen helpen. Daarom start ik een initiatiefvoorstel om familiebedrijven te ondersteunen. Denkt u mee?

Stuur mij een mail via h.palland@tweedekamer.nl.