Beoordeling rechtsstaat in verkeerde handen bij kandidaat-eurocommissaris Hongarije - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Zondag 9 augustus 2020
kalender

Beoordeling rechtsstaat in verkeerde handen bij kandidaat-eurocommissaris Hongarije

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op donderdag 14 november 2019.

De Hongaarse kandidaat-eurocommissaris Olivér Várhelyi kwam slecht uit de verf tijdens zijn hoorzitting in het Europees Parlement. “De verkeerde man, op de verkeerde plek”, concludeert GroenLinks-Europarlementariër Tineke Strik. “Terwijl in Hongarije de rechtsstaat wordt uitgekleed, zou hij moeten oordelen over de toetreding van kandidaat-lidstaten. Een bizarre situatie.”

Tijdens de hoorzitting vroeg Strik of een land waar de regering oppositiepartijen onderdrukt, de media controleert, rechters met pensioen dwingt en minderheden discrimineert, volgens Várhelyi lid zou kunnen worden van de EU. De kandidaat-commissaris antwoordde hierop ontkennend. Opvallend, aangezien tegen de Hongaarse regering een Artikel 7-procedure loopt wegens de genoemde problemen.

Hongaars beleid

Tegelijkertijd wil de kandidaat-eurocommissaris geen afstand doen van het Hongaarse beleid. Strik: “Ik kan me daarom niet voorstellen dat de commissaris zijn taken op een geloofwaardige manier kan uitvoeren. De ironie druipt van deze kandidaatstelling af.” Zo gaf de Hongaarse president Orbán recent aan dat hij de banden met Turkije verder wil aanhalen als zijn regering de portefeuille ‘EU-Uitbreiding’ krijgt. Tijdens de hoorzitting nam Várhelyi geen afstand van het Hongaarse beleid maar gaf enkel aan ‘onafhankelijk te gaan werken’. Voor GroenLinks zijn deze twee zaken onverenigbaar.

Vorige maand strandde de nominatie van drie kandidaat-eurocommissarissen naar aanleiding van de hoorzittingen. Daarom komt Von der Leyen nieuwe nu met drie nieuwe kandidaten uit Frankrijk, Roemenië en Hongarije. De komende dagen moet duidelijk worden of de voorgedragen kandidaten wel een meerderheid achter zich weet te krijgen.