Brief regering; Extra investering in het funderend onderwijs - Primair Onderwijs

Deze brief is onder nr. 488 toegevoegd aan dossier 31293 - Primair Onderwijs en dossier 31289 - Voortgezet Onderwijs.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Primair Onderwijs; Brief regering; Extra investering in het funderend onderwijs
Document­datum 01-11-2019
Publicatie­datum 08-11-2019
Nummer KST31293488
Kenmerk 31293; 31289, nr. 488
Commissie(s) Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

2020

Vergaderjaar 2019-

31 293 31 289

Nr. 488

Primair Onderwijs Voortgezet Onderwijs

BRIEF VAN DE MINISTERS VOOR BASIS- EN VOORTGEZET ONDERWIJS EN MEDIA EN VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 1 november 2019

Het tekort van leraren, schoolleiders en onderwijsondersteunend personeel is een maatschappelijk vraagstuk waar de AOb/FNV, AVS, FvOv, CNV Onderwijs, PO-Raad, VO-raad en het Ministerie van OCW zich gezamenlijk verantwoordelijk voor voelen. We constateren dat de aanpak tekorten met name voor het primair onderwijs aantoonbaar resultaten oplevert. Zo is er een forse groei van de instroom in de Pabo en zijn er steeds meer zij-instromers. De verder krimpende arbeidsmarkt maakt de situatie onverkort zorgelijk. Tevens constateren we dat alleen in hechte samenwerking tussen overheid en onderwijspartijen deze problemen aangepakt kunnen en moeten worden.

Voor 2020 en 2021 hebben genoemde partijen afspraken gemaakt om meer mensen op te leiden en te behouden voor het funderend onderwijs en te zorgen dat leraren zich ontwikkelen en goed begeleid worden. De totale investering in het funderend onderwijs bedraagt € 460 miljoen. De afspraken zijn vastgelegd in bijgevoegd convenant1.

Convenant extra geld aanpak tekorten

In het convenant herbevestigen de partijen de gezamenlijke aanpak voor het personeelstekort in het funderend onderwijs. Daarnaast stelt het kabinet extra geld beschikbaar voor het onderwijs, komt werkdrukgeld eerder beschikbaar én wordt geld anders ingezet binnen de OCW-begroting.

  • Voor investeringen in het primair en voortgezet onderwijs komt er € 300 mln. extra beschikbaar in 2019. Via een bedrag per leerling wordt er voor zowel po als vo € 150 mln. beschikbaar gesteld. De besteding van het geld in het primair onderwijs wordt meegenomen in de gesprekken tussen de sociale partners over de arbeidsvoorwaarden

1 Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

kst-31293-488 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

in de lopende cao onderhandelingen. In het voortgezet onderwijs is het de bedoeling dat dit geld de komende twee jaren wordt uitgegeven ter verlichting van het lerarentekort en de werkdruk.

  • Het kabinet zorgt ervoor dat € 97 mln. van de werkdrukmiddelen uit het Regeerakkoord versneld beschikbaar komt voor scholen in het primair onderwijs. Dit bedrag is voor de aanpak van werkdruk. De keuze voor de inzet van deze middelen vindt op schoolniveau plaats.
  • Ook de tekorten in het voortgezet speciaal onderwijs lopen op. Om dit aan te pakken is er ruimte vrijgemaakt binnen de OCW-begroting om de salarissen van docenten die les geven in de diplomagerichte stroom van het voortgezet speciaal onderwijs structureel te verhogen met

€ 16,5 mln.

  • Zij-instromers zijn van groot belang om het lerarentekort aan te pakken. Het aantal subsidieaanvragen voor zij-instoom is dit jaar fors gestegen. Om alle aanvragen van dit jaar nog te kunnen toekennen, wordt de regeling zij-instroom (voor po, vo en mbo) opgehoogd met € 14,2 mln. in 2019.
  • De instroom van goed opgeleide nieuwe leraren is van groot belang. Daarom wordt in totaal € 10,6 mln. geïnvesteerd in samen opleiden.
  • Naast de nieuwe instroom is ook het behoud en de ontwikkeling van zittend personeel van groot belang. Daarom wordt er de komende twee jaar € 21,2 mln. in totaal vrijgemaakt voor individuele scholings-rechten in het primair onderwijs. Zo is het ook in het voortgezet onderwijs geregeld.

Begrotingswijzigingen

Het budget zij-instroom 2019 wordt bij Najaarsnota verhoogd. Ook de € 300 mln. extra voor het primair en voortgezet onderwijs wordt bij Najaarsnota toegevoegd aan de OCW-begroting. Om het geld nog in 2019 bij de schoolbesturen terecht te laten komen kan niet worden gewacht tot de behandeling van Najaarsnota. Daarom wordt u vooruitlopend hierop met deze brief geïnformeerd. De betaling in december 2019 zorgt voor een eenmalige stijging van de reserves in 2019. De besteding van het geld in het primair onderwijs wordt meegenomen in de gesprekken tussen de sociale partners over de arbeidsvoorwaarden in de lopende cao onderhandelingen. In het voortgezet onderwijs is het de bedoeling dat dit geld de komende twee jaren wordt uitgegeven ter verlichting van het lerarentekort en de werkdruk. Het versneld beschikbaar komen van € 97 mln. uit de werkdrukreeks wordt bij Voorjaarsnota 2020 verwerkt. Voor de investering in het samen opleiden is herprioritering binnen de OCW-begroting nodig. Hierover ontvangt u binnenkort een nota van wijziging op de Ontwerpbegroting OCW 2020. De overige wijzigingen verwerken we bij de Voorjaarsnota 2020.

De convenantspartijen zijn ervan overtuigd dat met deze middelen er grote stappen kunnen worden gezet in 2020 en 2021 in de aanpak van tekorten in het funderend onderwijs en spannen zich, ieder vanuit zijn rol, in om dit te bereiken.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,

  • A. 
    Slob

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

I.K. van Engelshoven

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 31 293, nr. 488 2


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.