Red de medische - en geesteswetenschappen

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op woensdag 6 november 2019.

GroenLinks wil dat het kabinet de korting van 38 miljoen op medische-, alfa- en gammastudies ongedaan maakt. De financiering hiervan moet het kabinet halen uit de ongebruikte budgetten voor maatschappelijke diensttijd. Daarvoor diende de partij vandaag een voorstel in tijdens de behandeling van de Onderwijsbegroting in de Tweede Kamer.

Het plan van de Minister van Onderwijs om geld te verschuiven van geesteswetenschappen naar opleidingen in bèta en techniek, zorgt voor veel onrust op universiteiten. Nu al is de werkdruk daar uitzonderlijk hoog, en dat zal alleen maar toenemen. Zonder extra maatregelen dreigen in 2022 circa 1.200 banen binnen de medische-, alfa- en gammastudies te verdwijnen.

"Door geld te verschuiven van de ene naar de andere studierichting komt er een enorme druk te liggen op universiteiten. Het betekent voor faculteiten harde bezuinigingen, ontslagen, en zet druk op de kwaliteit van het onderwijs”, zegt Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (Onderwijs).

Zorgverleners van de toekomst

Volgens GroenLinks is het goed dat het kabinet extra wil investeren in technische studies en kennis. Maar waarom moet dit ten koste gaan van sociale studies en wetenschap, vraagt Tweede Kamerlid Niels van den Berge (Wetenschap) zich af. “Door de verschuiving wordt onterecht gesuggereerd dat technische studies belangrijker zijn voor Nederland dan de medische-, alfa- en gammastudies.”

Docenten en wetenschappers aan de voornoemde faculteiten dragen aantoonbaar bij aan onze samenleving en leiden onder andere de zorgverleners op van de toekomst, stelt GroenLinks.

Westerveld: “Terwijl we hierop beknibbelen, blijft geld voor maatschappelijke diensttijd op de plank liggen. Laten we dat dan nu inzetten om in te grijpen en de korting ongedaan te maken.”