Debat 'Op naar een flexibele, sociale AOW', Den Haag - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Donderdag 9 juli 2020
kalender

Debat 'Op naar een flexibele, sociale AOW', Den Haag

Nieuwspoort
© Kevin Bergenhenegouwen

Werkgevers en werknemers uit de Bouw en Infrastructuursector zijn initiatiefnemers van het debat ‘Op naar een flexibele, sociale AOW’ dat plaatsvindt op maandagmiddag 4 november in Nieuwspoort. De initiatiefnemers zijn Bouwend Nederland en FNV, CNV en AFNL.

Tijdens dit debat wordt gesproken over de zware beroepen en de mogelijkheid van een vervroegde AOW voor deze beroepsgroep. Werkgevers en vakbonden vinden het onhoudbaar, oneerlijk en asociaal om mensen met een zwaar beroep te laten doorwerken tot de wettelijke pensioenleeftijd. Zij menen dat na 45 dienstjaren deze mensen mogen worden toegelaten tot de AOW.

Onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) stelt dat dit op meerdere manieren kan. Ongeacht de weg naar dit doel, hebben werknemers en werkgevers hierbij hulp van de overheid nodig. Het doel van dit debat in Nieuwspoort is om samen met u de mogelijkheden hiervoor te verkennen.

Centrale vraag: ‘Kunnen we werknemers met een zwaar beroep na 45 jaar werken tot de AOW toe laten treden?’

Hoe ziet de middag er uit? Het debat staat onder leiding van Liesbeth Staats. Liesbeth Staats (1973) is een Nederlands journaliste en presentatrice (oa EenVandaag en Radio1).

Sprekers:

Taco van Hoek, directeur EIB

Tjeerd Willem Hobma, algemeen directeur van Volandis

Herman Kappelle, bijzonder hoogleraar fiscaal pensioenrecht

Peter Koenders, directeur Koenders Totaalbouw

Politiek debat: Tot slot volgt er een debat met Tweede Kamerleden Bart van Kent (SP), Gijs van Dijk (PvdA), Roald van der Linde (VVD) en Corrie van Brenk (50PLUS)

De initiatiefnemers stellen uw aanwezigheid zeer op prijs en hebben het bureau PACT Public & Media Affairs belast met de inhoudelijke voorbereiding.

Programma en aanmelden:

Aanmelden is verplicht. U kunt zich via het contactformulier via deze link aanmelden en hier vindt u tevens het volledige programma.

Vragen? Neem contact op met Olivier van Bekkum van PACT Public & Media Affairs via 06 51 385 811 en vanbekkum@pactbv.nl.


1.

Internationaal perscentrum Nieuwspoort

Internationaal perscentrum Nieuwspoort vormt een ontmoetingsplek voor parlementaire pers, politici, voorlichters en lobbyisten en is een begrip in politiek Den Haag. Bij Nieuwspoort staat het vrije woord hoog in het vaandel. Nieuwspoort is dan ook bij uitstek een debatcentrum waar politici, journalisten, overheid en belangenbehartigers de degens kruisen. Nieuwspoort is gevestigd bij de Tweede Kamer in Den Haag.

Dankzij haar unieke positie, letterlijk in het centrum van de politieke macht, is Nieuwspoort betrokken bij vele initiatieven. Zo werkte Nieuwspoort mee aan de totstandkoming van ProDemos, voorheen Huis voor democratie en Rechtsstaat. In samenwerking met Haagsch College i worden er regelmatig colleges en events georganiseerd. Nieuwspoort is ook actief voor Internationale Stad van de Vrede, waarbij het perscentrum onder andere intensief samenwerkt met de gemeente Den Haag. Daarnaast organiseert Nieuwspoort jaarlijks de Kees Lunshoflezing, waarmee Nieuwspoort een bijdrage wil leveren aan een open debatcultuur over de verhouding tussen politiek en journalistiek.

2.

Meer over...