Schone lucht voor iedereen, Amsterdam

Amsterdam
© PDC
datum 7 november 2019 20:00
plaats Amsterdam
locatie Pakhuis De Zwijger Toon locatie
zaal grote zaal
aanwezigen A.C. (Alexandra) van Huffelen i, S.M. (Saskia) Kluit i e.a.
organisatie Pakhuis De Zwijger

Op te veel plekken in Amsterdam is de lucht nog steeds sterk vervuild. Dit heeft gevolgen voor zowel inwoners als bezoekers van de stad. Daarom vragen wij ons af; hoe maken we Amsterdam écht uitstootvrij? Schoner verkeer is hierbij een voor de hand liggende eerste stap. Elektrisch rijden gebeurt steeds meer, maar is dit genoeg? Is 100% elektrisch ook écht emissievrij, en is dat hetzelfde als écht duurzaam? En welke stappen kunnen we maken in het openbaar vervoer? Met onder andere Alexandra van Huffelen (directeur GVB) en Marjolein Demmers (directeur Natuur & Milieu) gaan we op zoek naar de duurzame toekomst van het Amsterdamse verkeer.

Met in dit programma onder anderen

Alexandra van Huffelen

Algemeen directeur GVB Amsterdam

Marjolein Demmers

Directeur Natuur & Milieu

Saskia Kluit

Directeur Fietsersbond

Luca Bertolini

Director Centre for Urban Studies & professor Urban Planning UvA

Niels van Oort

Co-director Smart Public Transport Lab & assistant professor Public Transport TU Delft

Kirsten Sleven

Directeur WISE

Pieter van Exter

Sustainability Consultant Metabolic

Talitha Koek

Manager Communicatie en MVO van het GVB

André Kamphuis

Senior Research Consultant Motivaction

Wat gaan we doen?

Opening

We beginnen de avond met een verkenning van hoe de emissievrije stad eruit kan zien. We beginnen met Luca Bertolini, (hoogleraar Urban Planning aan de UvA en director van de Centre for Urban Studies). Hij zal spreken over de kansen van uitstootvrij verkeer in een duurzame metropool. Daarna spreekt Niels van Oort (assistent professor Openbaar Vervoer aan de TU Delft en co-director van de Smart Public Transport Lab) over de optimale mix van verkeerstromen voor een duurzaam emissievrije stad.

Complexiteit duurzaamheid

Hoe duurzaam is de elektrische aandrijving? En wat is groene stroom? Kirsten Sleven (directeur WISE) zal spreken over echte groene stroom en Pieter van Exter (sustainability consultant Metabolic) zal spreken over zijn onderzoek naar de metaalvraag van elektrisch vervoer.

We ♥️ Emissievrij

We bespreken onze liefde voor de emissievrije stad met Alexandra van Huffelen (directeur GVB), Marjolein Demmers (directeur Natuur & Milieu) en Saskia Kluit (directeur Fietsersbond). Waarom moet het verkeer veranderen? En wat moet daarvoor gebeuren?

Plannen emissievrij OV in Amsterdam

Vanaf 2025 wil het GVB volledig emissievrij gaan rijden. Wat is daarvoor nodig? Hoe ziet dat eruit? De trams en metro’s rijden al op groene stroom, maar hoe ziet dat eruit bij de bussen en de pontjes? Talitha Koek (manager communicatie en MVO GVB) zal de plannen van het GVB voor duurzaam OV presenteren.

Menselijke kant van de mobiliteitstransitie

Wat is de menselijke maat in de mobiliteitstransitie? André Kamphuis (onderzoeker bij Motivaction) zal spreken over de effecten van verschillende sociale milieus op het straatbeeld. Autoluw in Nieuw-West ziet er anders uit en roept andere emoties op dan in Oud-West.

Tot slot

We sluiten de avond af met Alexandra van Huffelen, Marjolein Demmers en Saskia Kluit. Zij zullen reflecteren op de avond en in gesprek gaan over de toekomst van het verkeer in een duurzame stad.


1.

Meer over...