Maak duurzaamheid kerntaak woningcorporaties

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op donderdag 24 oktober 2019.

Woningcorporaties moeten meer mogelijkheden krijgen om huizen te verduurzamen. Dat is een investering in de toekomst en helpt huurders bij het terugdringen van energiekosten. GroenLinks doet binnenkort in de Tweede Kamer een voorstel om duurzaamheid toe te voegen aan de kerntaken van woningcorporaties.

Woningcorporaties staan onder druk. Zij willen woningen verduurzamen, maar moeten ook investeren in nieuwbouw. Vanwege de hoge verhuurdersheffing die zij maandelijks moeten afdragen aan de overheid, hebben zij weinig middelen en moeten daarom keuzes maken waar ze hun geld aan besteden.

“Wij vinden belangrijk dat er nieuwe woningen komen en dat bestaande huurwoningen worden verduurzaamd”, zegt Tweede Kamerlid Paul Smeulders.

Toegankelijkheid, beschikbaarheid en betaalbaarheid zijn nu de drie kerntaken van woningcorporaties. GroenLinks wil daar “duurzaamheid” aan toevoegen.

Verduurzaming van woningen is een investering in de toekomst en helpt mensen met lage inkomens. De verwachting is dat energierekening de komende jaren gaat stijgen, en dat het niet eerlijk is als huurders daar de dupe van worden, vindt Smeulders.

“Nu wonen mensen met een kleine beurs in huizen met lage huurprijzen. Maar hun woonlasten zijn vaak nog steeds hoog, omdat juist goedkopere huizen slecht zijn geïsoleerd en oude CV ketels hebben. Verduurzamen heeft direct effect op hun huishoudboekje en kan tientallen euro’s per maand schelen.”

Als woningcorporaties meer mogelijkheden krijgen om te investeren in duurzaamheid, neemt sociale ongelijkheid af. Smeulders: “Duurzaam wonen is dan niet langer vooral voorbehouden aan de ‘rijken’. Bovendien kunnen corporaties vanwege hun schaalgrote de startmotor zijn om verduurzamen van huizen makkelijker en betaalbaarder te maken. Win win win dus.”

GroenLinks gaat de wetswijziging voorstellen in het debat over woningcorporaties dat gepland staat op 12 november.