Tijd voor statiegeld op blik

Met dank overgenomen van R.K. (Carla) Dik-Faber i, gepubliceerd op vrijdag 11 oktober 2019, 6:01.

Blikjes en resten van blikjes vervuilen onze natuur en zijn een gevaar voor dieren. We kennen de voorbeelden van koeien die overlijden doordat ze stukjes blik in hun maag krijgen. Het kabinet moet daarom voorbereidingen treffen om vanaf januari 2022 statiegeld op blik in te voeren. De huidige toename van het aantal blikjes in de natuur onacceptabel

De ChristenUnie zal volgende week in de Tweede Kamer voorstellen om voor blik eenzelfde traject te starten als er voor kleine plastic flesjes loopt. Het bedrijfsleven krijgt in dat geval een reductiedoel opgelegd en nog één kans om dat doel te halen. Tegelijkertijd wordt de invoering van statiegeld voorbereid en direct ingevoerd als het doel niet is behaald.

Voor kleine plastic flesjes geldt dat statiegeld vanaf januari 2021 wordt ingevoerd, blik volgt dan een jaar later.

Dat de hoeveelheid blik in natuur en in het zwerfafval toeneemt, maakt dat we deze stap nu echt moeten zetten. We geven het bedrijfsleven nog één kans om het zelf voor elkaar te boksen, maar bereiden de invoering van statiegeld op blik al voor. Er is namelijk maar één systeem dat echt werkt en dat is statiegeld.