CDA: de jaarwisseling moet voor iedereen een feest zijn

Met dank overgenomen van Christen-Democratisch Appèl (CDA) i, gepubliceerd op donderdag 10 oktober 2019.

Het CDA wil dat het kabinet gaat onderzoeken of een verbod op zware vuurpijlen en single shots mogelijk is. Single shots is vuurwerk dat aangestoken wordt op de grond en dan 15 meter in de lucht tot ontploffing komt met een luide knal. Woordvoerder Chris van Dam - zelf oud politieman - zegt: “Uit evaluaties van de laatste jaarwisseling weten we dat single shots én zware vuurpijlen extra gevaarlijk zijn voor hulpverleners en voor omstanders. De singel shots kunnen als wapen tegen de politie worden gebruikt en dat willen we beslist niet.’ Het CDA wil dat daar een einde aan wordt gemaakt.

Van Dam: ‘voor de meeste mensen is de jaarwisseling een feestelijke gebeurtenis met oliebollen, glaasjes champagne en vuurwerk. Wij willen geen algeheel verbod op vuurwerk, want dat is niet te handhaven. Wat wij wel willen is dat onze politie en hulpverleners beter worden beschermd. Dat kan door het verbieden van de zware vuurpijlen en singleshots.’

Naast het harder straffen en handhaven op het gebruik van deze onruststokers moet het kabinet gaan kijken wat de mogelijkheden zijn om dit specifieke type vuurwerk te kunnen verbieden. Het kabinet heeft afgelopen zomer besloten dat de zwaarste soort consumentenvuurwerk, categorie F3, met ingang van de jaarwisseling 2020-2021 niet meer verkocht mag worden. Daaronder vallen Chinese rollen en ratelbanden. Naast de branchevereniging pleitte ook de politie al eerder voor een ruimer verbod, inclusief de single shots.