De Balie x IDFA: Soundtrack for a Revolution, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 13 oktober 2019
plaats Amsterdam
locatie De Balie Toon locatie
organisatie De Balie i

Congreslid John Lewis was in de jaren zestig een van de voorvechters van de Amerikaanse Burgerrechtenbeweging die met vreedzame acties vocht voor afschaffing van de apartheid. Onlosmakelijk verbonden met die strijd was de zwarte muziek, de nummers die van generatie op generatie werden doorgegeven.

Muziek was niet zo maar muziek, het was een oraal verslag van de zwarte geschiedenis. Soundtrack for a Revolution laat met interviews, historische fragmenten en nieuwe optredens van vrijheidsliederen zien wat het belang was van die muziek, voor de Burgerrechtenbeweging maar ook voor de tienduizenden die vanuit de hele Verenigde Staten naar het zuiden trokken om te helpen protesteren. Prachtige documentaire met muziek van onder andere Anthony Hamilton, John Legend, Wyclef Jean en The Roots.

Charissa Granger is researcher bij de Erasmus universiteit. Ze is onder andere gespecialiseerd in muziek als vorm van kennisoverdracht en orale verteltradities. Tijdens haar introductie zal ze ingaan op de manier waarop protestsongs (letterlijk) tot actie bewegen en op welke manier de nummer van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging relevant voor ons zijn.

Speciale filmvertoning in kader van en in samenwerking met Black Achievement Month (BAM) en IDFA, Het International Documentary Film Festival Amsterdam.

Het International Documentary Film Festival Amsterdam biedt een onafhankelijke en inspirerende plek waar publiek en professionals terecht kunnen voor een pluriform aanbod documentaires van hoge kwaliteit. Het jaarlijkse festival is eind november in 14 filmtheaters in Amsterdam.


Inhoudsopgave

  1. De Balie
  2. Meer over...

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg i is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...