Afghaanse tolken

1.

Kerngegevens

Officiële titel Afghaanse tolken
Document­datum 04-10-2019
Publicatie­datum 04-10-2019
Externe link origineel bericht

2.

Tekst

Beste griffie,

Vele, alle wellicht, leden van de vaste Kamercommissie van Defensie ontvingen een e-mail van Vluchtelingenwerk Nederland met een klemmend verzoek aandacht te besteden aan het lot van Afghaanse tolk F., zie verder.

Sadet Karabulut verzoekt deze brief, het onderwerp Afghaanse tolken, aan de agenda van de eerst volgende procedurevergadering toe te voegen. Het voorstel daarbij is een reactie, brief, van de minister van Defensie te vragen op deze oproep.

Met vriendelijke groet,

Guido van Leemput

Beleidsmedewerker Internationaal/ Defensie SP-fractie

—————————————————————————————————————————————

Van: Karabulut S.

Begin doorgestuurd bericht:

Van: Sander Schaap

Datum: 3 oktober 2019 om 20:46:28 CEST

Aan: a.bosman@tweedekamer.nl, s.belhaj@tweedekamer.nl, m.vhelvert@tweedekamer.nl, j.voordewind@tweedekamer.nl, j.kerstens@tweedekamer.nl, i.diks@tweedekamer.nl, s.karabulut@tweedekamer.nl, s.ozturk@tweedekamer.nl, h.krol@tweedekamer.nl

Onderwerp: urgent: lot Afghaanse tolk

Geachte defensiewoordvoerders,

Normaal gesproken krijgt u niet zo snel een mail van VluchtelingenWerk Nederland. Nu doen we dat wel, aangezien we weten dat velen van u zich nauw betrokken voelt bij het lot van Afghaanse tolken. Tolken die zich vaak jarenlang voor de internationale troepen hebben ingezet. Nu Nederland op het punt staat een Afghaanse tolk uit te zetten richten wij ons tot u als woordvoerders defensie.

Onlangs heeft uw kamer gesproken over het beleid voor tolken, in het bijzonder naar aanleiding van signalen over hoe het mis kan gaan voor tolken die voor de Nederlandse troepen hebben getolkt. Als gevolg daarvan is er een beleidswijziging doorgevoerd, waarvan we in de praktijk zien dat tolken er vaak niet mee geholpen zijn.

F., de man waar het in dit geval over gaat heeft 13 jaar lang voor de Afghaanse troepen getolkt. Ik was afgelopen week bij hem, hij liet trots een batterij aan badges van het Amerikaanse leger, aanbevelingsbrieven en foto’s zien. Afghaanse tolken (voor welk land ze dan ook getolkt hebben) moeten in het Nederlandse beleid nog steeds bewijzen dat zij zelf persoonlijk gevaar lopen. Dat is heel erg lastig, zeker omdat de IND de lat om dat te bewijzen heel erg hoog legt. Zo is de IND in de zaak van F. niet overtuigd van wat hij verteld heeft van wat hem is overkomen, namelijk dat de bodyguards van een lokale commandant hem bij hem thuis kwamen zoeken om hem te doden.

Voor is ons helder dat F. hier in Nederland bescherming zou moeten kunnen vinden. Net als dat ook voor overige tolken zou moeten gelden.

Ook de voorzitter van de militaire vakbond AFMP Annemarie Snels heeft zich hierover inmiddels uitgelaten en opgeroepen tolken bescherming te bieden. In principe zouden alle Afghaanse tolken wat ons betreft dus bescherming moeten krijgen. Nu moeten ze echter eerst nog individueel bewijs leveren waarom zij persoonlijk gevaar lopen en dus recht zouden hebben op een asielvergunning. Het simpele feit dat zij tolk waren is helaas niet genoeg. Daarnaast zou het ook geen verschil moeten maken of zij specifiek voor het Nederlandse leger hebben gewerkt of niet, zij hebben immers hun leven gewaagd voor het goed kunnen functioneren van de troepen in Afghanistan, ongeacht voor wel land van de coalitie dat was.

Toen de Tweede Kamer eerder aandacht vroeg voor de situatie van tolken die nu nog in Afghanistan zitten is het volgende gezegd door Minister Bijleveld: “Mensen die met gevaar voor eigen leven voor ons hebben gewerkt verdienen onze aandacht en zorg. De overheid heeft daarom afspraken gemaakt over de behandeling van individuele verzoeken om asielbescherming van lokale Afghaanse tolken.” Na de beantwoording op Kamervragen in juli werden Afghaanse tolken aangemerkt als risicogroep. Dit leek goed nieuws, maar in de praktijk kunnen mensen dan dus nog steeds afgewezen worden omdat ze individueel (nog steeds) aannemelijk moeten maken dat zij gevaar lopen als direct gevolg van de tolkwerkzaamheden. Daarom zou deze groep wat ons betreft erkend moeten worden als groep die systematisch vervolgd wordt, zodat ze eindelijk de bescherming die ze verdienen.

Tegelijkertijd roepen wij u als defensiewoordvoerders op u in te zetten voor het lot van F. Hij laat er geen misverstand over bestaan. Hoe graag hij ook terug zou willen naar zijn vrouw en kinderen. Als hij inderdaad uitgezet wordt naar Afghanistan, is hij ervan overtuigd dat niet te zullen overleven. Wij hebben waardering hoe de minister van Defensie zich nu inzet voor het lot van Afghaanse tolken die nog in Afghanistan zijn, en dat zij naar Nederland worden gehaald met de belofte van bescherming. Laat het dan niet zo zijn dat Nederland die paar tolken die al in Nederland zijn, op het vliegtuig zet naar Kabul.

Uiteraard zijn wij beschikbaar voor eventueel vragen,

Met vriendelijke groet,

Sander Schaap

Manager Belangenbehartiging


 
 
 
 

3.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.