Joop van den Berg, Johan van Oldenbarneveltlezing, Den Haag - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Donderdag 9 juli 2020
kalender

Joop van den Berg, Johan van Oldenbarneveltlezing, Den Haag

Nieuwspoort
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 30 oktober 2019 15:30
plaats Den Haag
locatie Internationaal perscentrum Nieuwspoort i Toon locatie
aanwezigen J.Th.J. (Joop) van den Berg i e.a.
organisatie Internationaal perscentrum Nieuwspoort i

Van Oldenbarnevelt en de Nederlandse Constitutie

De staatsvorming van Nederland is, dankzij Johan van Oldenbarnevelt, een zaak geweest van kleine stappen, meer als reactie op het gedrag van andere, grotere mogendheden dan een zaak van eigen initiatief, laat staan van eigen concepties. Het lijkt erop dat het werken aan de Nederlandse Constitutie vervolgens steeds een kwestie is geweest van kleine stapjes vooruit of achteruit, meer reagerend dan ondernemend. De uitzonderingen, zoals de mislukte Bataafse democratie (1796 - 1807) en de geslaagde hervorming van Thorbecke in 1848, bevestigen eerder de regel dan dat zij die ontkennen. Gaat het te ver dat allemaal aan Oldenbarnevelt toe te schrijven, of is hij wel degelijk onze ‘constitutionele leermeester’?

Prof. dr. Joop van den Berg is emeritus hoogleraar aan de universiteiten van Leiden (parlementaire geschiedenis) en Maastricht (parlementair stelsel) en fellow van het Montesquieu Instituut. Hij was van 1981 tot 1989 directeur van de Wiardi Beckman Stichting en van 1996 tot 2002 directievoorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Naast zijn Leidse hoogleraarschap was hij van 1992 tot 1996 lid van de Eerste Kamer voor de Partij van de Arbeid, waarvan het laatste jaar als fractievoorzitter.

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat Johan van Oldenbarnevelt, medegrondlegger van onze onafhankelijke Staat, op 13 mei 1619 is vermoord. Om dit feit te herdenken organiseert de Johan van Oldenbarnevelt Stichting samen met haar sponsoren, waaronder de JVO-Academie, in Nieuwspoort onder de noemer JVO-400 een reeks van 8 spraakmakende lezingen over de actuele stand van de rechtstaat.

15:30 inloop met koffie

16:00 lezing

17:00 korte borrel met muziek intro

Toegang voor Poorters is 15 euro. Voor een regulier ticket betaalt u 25 euro. Hier kunt u uw toegangsticket bestellen.

Voor meer informatie kunt u mailen (jvoacademiestichting@gmail.com) of bellen naar (078) 614 24 08.


1.

Internationaal perscentrum Nieuwspoort

Internationaal perscentrum Nieuwspoort vormt een ontmoetingsplek voor parlementaire pers, politici, voorlichters en lobbyisten en is een begrip in politiek Den Haag. Bij Nieuwspoort staat het vrije woord hoog in het vaandel. Nieuwspoort is dan ook bij uitstek een debatcentrum waar politici, journalisten, overheid en belangenbehartigers de degens kruisen. Nieuwspoort is gevestigd bij de Tweede Kamer in Den Haag.

Dankzij haar unieke positie, letterlijk in het centrum van de politieke macht, is Nieuwspoort betrokken bij vele initiatieven. Zo werkte Nieuwspoort mee aan de totstandkoming van ProDemos, voorheen Huis voor democratie en Rechtsstaat. In samenwerking met Haagsch College i worden er regelmatig colleges en events georganiseerd. Nieuwspoort is ook actief voor Internationale Stad van de Vrede, waarbij het perscentrum onder andere intensief samenwerkt met de gemeente Den Haag. Daarnaast organiseert Nieuwspoort jaarlijks de Kees Lunshoflezing, waarmee Nieuwspoort een bijdrage wil leveren aan een open debatcultuur over de verhouding tussen politiek en journalistiek.

2.

Meer over...