Nederland weinig empathisch, wel effectief, Brussel

Atomium in Brussel
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 2 oktober 2019 17:30 - 20:00
plaats Brussel, België
locatie Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging, Kortenberglaan 4-10, Brussel Toon locatie
aanwezigen Th.J.A.M. (Tom) de Bruijn i, P.J.G. (Paul) Tang i, A. (Anne) Mulder i, R.E. (Robert) de Groot i e.a.
organisatie Instituut Clingendael i

Café Clingendael in Brussel

Instituut Clingendael nodigt je van harte uit om samen met onderzoekers, Europarlementariërs, Tweede Kamerleden en EU collega’s te reflecteren op de Nederlandse positie in Brussel. Startpunt is ons recente onderzoek dat eerder dit jaar ruime (media)aandacht verwierf: ‘Percepties van Nederlandse belangenbehartiging in de EU: Weinig empathisch, wel effectief.’

Meld je aan via deze link.

Percepties van Nederlandse belangenbehartiging in de EU

Voor de mate waarin Nederland de besluitvorming in Brussel beïnvloedt, krijgt Nederland een rapportcijfer 7. Nederland is pragmatisch en weet op een effectieve manier Europese besluitvorming te beïnvloeden. Daar tegenover staat Nederland ook bekend als weinig flexibel en solidair met andere EU-lidstaten. De Nederlandse inzet wordt soms als afgemeten ervaren. Daarbij staat Nederland ook niet bekend om zijn innovatieve ideeën tijdens onderhandelingen.

Onder het genot van een drankje maakt onderzoeker Rem Korteweg je allereerst deelgenoot van de belangrijkste inzichten uit het rapport. Vervolgens zal Clingendael’s directeur Monika Sie Dhian Ho met panelleden Paul Tang (Europarlementariër), Anne Mulder (Tweede Kamerlid), Marc Peeperkorn (correspondent Volkskrant Brussel) en Tom de Bruijn (o.a. voormalig Nederlands Permanente Vertegenwoordiger EU) in gesprek gaan over hun ervaringen en visie op het Nederlands optreden in Brussel. We ruimen meer dan voldoende tijd in voor vragen en antwoorden en je bent dan ook van harte uitgenodigd mee te discussiëren. Hoogleraar Europese Politiek en Politieke Economie aan Universiteit Leiden, Amy Verdun, zal tot slot een column uitspreken.

Programma

  • 17.30 - 18.00 uur: Registratie met welkomstdrankje en snacks
  • 18.00 - 18.05 uur: Welkom door Robert de Groot, Nederlands Permanente Vertegenwoordiger bij de EU
  • 18.05 - 18.15 uur: Inleiding door Rem Korteweg, Senior Research Fellow Instituut Clingendael
  • 18.15 - 19.00 uur: Paneldiscussie met Paul Tang (Europarlementariër), Anne Mulder (Tweede Kamerlid), Marc Peeperkorn (correspondent Volkskrant Brussel) en Tom de Bruijn (o.a. voormalig Nederlands Permanente Vertegenwoordiger EU), gemodereerd door Monika Sie Dhian Ho, directeur Instituut Clingendael
  • 19.00 - 19.30 uur: Vraag en antwoord
  • 19.30 - 19.40 uur: Column door Amy Verdun (hoogleraar Europese Politiek en Politieke Economie aan Universiteit Leiden)
  • 19.40 - 20.00 uur: Borrel

De voertaal van de bijeenkomst is Nederlands.

Voor wie & registratie

Ben je werkzaam in het Brusselse? Dan ben je bent van harte welkom op woensdag 2 oktober. Toegang is kosteloos, maar graag wel aanmelden via deze link.


1.

Instituut Clingendael

Het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen ‘Clingendael’ is een kennisplatform met als doel kennis en inzicht over internationale betrekkingen te bevorderen en het publiek debat over internationale onderwerpen te stimuleren.

Instituut Clingendael is een denktank en een opleidingsinstituut voor diplomaten. Het Instituut identificeert en analyseert opkomende politieke en sociale ontwikkelingen voor een breed spectrum van doelgroepen door middel van onderzoek, opleidingen en via de platformfunctie. Clingendael adviseert daarnaast overheid, parlement, sociale organisaties en de private sector. Het Instituut verzorgt tevens het maandelijkse online Clingendael Magazine Internationale Spectator i.

2.

Meer over...