Reactie Carla Dik-Faber op rechterlijke uitspraak in euthanasiezaak

Met dank overgenomen van R.K. (Carla) Dik-Faber i, gepubliceerd op woensdag 11 september 2019, 14:49.

Voor het eerst heeft een rechter zich uitgesproken over euthanasie bij diepdemente mensen.

De uitspraak van vandaag is belangrijk, omdat artsen daarmee ook duidelijkheid krijgen over hoe de zorgvuldigheidseisen in de euthanasiewet door de rechter worden uitgelegd. Het is dan ook goed dat het Openbaar Ministerie vervolging heeft ingesteld; de rechter bevestigt vandaag dat dat inderdaad de rol is van het Openbaar Ministerie.

De rechter legt vandaag nadruk op het belang van de schriftelijke wilsverklaring. Ik maak me er zorgen over dat deze wilsverklaring steeds meer als iets ‘absoluuts’ wordt gezien. De schriftelijke wilsverklaring mag de actuele bevestiging van de doodswens niet overbodig maken.

Het mag duidelijk zijn dat de ChristenUnie grote vraagtekens zet bij de wet als zodanig. Maar zolang de wet er is, is de zorgvuldige uitvoering daarvan van het grootste belang. De uitleg van de rechter van de wet schuurt daarbij met de richtlijnen van artsen zelf, die voorzichtiger zijn. Wat de ChristenUnie betreft is die voorzichtigheid begrijpelijk en goed, zeker bij complexe casussen. Het VN Mensenrechtencomité beveelt aan om iedere casus vooraf door een onafhankelijke commissie te laten toetsen, niet alleen door artsen, maar ook door een jurist en ethicus. Ik wil weten hoe we in Nederland aan die aanbevelingen gaan voldoen.