Aanstaand Commissievoorzitter Von der Leyen kiest juiste speerpunten, daadkracht moet nog blijken

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op dinsdag 10 september 2019.

De nieuwe Commissievoorzitter, Ursula von der Leyen, presenteerde haar voorstel voor de portefeuilleverdeling van de nieuwe Europese Commissie. GroenLinks-delegatieleider en Europarlementariër Bas Eickhout geeft een eerste reactie:

“Met sterke vicevoorzitters op duurzaamheid, digitaal en sociaal kiest Von der Leyen voor de juiste speerpunten. De grote vraag is: krijgt Timmermans voldoende macht om gevestigde belangen binnen de departementen industrie, transport, energie en landbouw te doorbreken en gebruikt hij die macht ook? Alleen dan zal de beloofde Green New Deal een succes worden.”

GroenLinks is bezorgd over hoe Von der Leyen in haar opdracht aan vice-voorzitter Margaritis Schinas de European Way of Life koppelt aan migratie. “Wij zullen Schinas en Von der Leyen kritisch bevragen waarom ze migratie als bedreiging voor onze manier van leven lijken te zien. Dat is een uiterst slecht signaal naar miljoenen Europeanen met een migratie-achtergrond.”

Rechtsstaat

De precieze verdeling van verantwoordelijkheden en hiërarchie van de verschillende commissarissen is nog onduidelijk. GroenLinks heeft bijvoorbeeld twijfels over het feit dat het bewaken van de rechtsstaat is verschoven van Timmermans naar de Belgische Didier Reynders maar ook onder de verantwoordelijkheid van de Tsjechische vice-voorzitter Jourová valt. Von der Leyen dankte haar benoeming onder andere aan steun van Polen en Hongarije die zich hevig verzetten tegen de kandidatuur van Timmermans.

Eickhout: “Tsjechië heeft zich eerder tegen een Europese Artikel 7-procedure voor Hongarije uitgesproken om de rechtsstaat te herstellen. Iedere twijfel moet worden weggenomen dat de Europese Commissie zachter zou gaan optreden tegen landen waar de rechtsstaat in gevaar is, zoals Polen en Hongarije”. GroenLinks-Europarlementariër Tineke Strik zal Reynders en Jourová hierover aan de tand voelen in de hoorzittingen waar alle kandidaat-commissarissen moeten verschijnen voordat het Europees Parlement zijn oordeel kan geven over het nieuwe team van Von der Leyen.

Deregulering

GroenLinks is zeer kritisch over de aankondiging dat de Europese Commissie alleen nog wetten zal maken als er andere wetten worden ingetrokken. Eickhout: "Als deregulering een doel op zich wordt, van Von der Leyen, zal dat catastrofaal uitpakken voor milieu, gezondheid en consumenten".

Het Europees Parlement moet instemmen met het gehele team voordat de nieuwe Europese Commissie kan worden geïnstalleerd. Om de expertise van de aanstaande Eurocommissarissen te testen worden daarom van 30 september tot en met 8 oktober in het Europees Parlement hoorzittingen georganiseerd.