Sparen wordt weer eerlijker

Met dank overgenomen van Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) i, gepubliceerd op vrijdag 6 september 2019.

Spaarders tegemoet komen

Het kabinet komt nu met een idee om spaarders tegemoet te komen. Het systeem wordt vernieuwd waardoor spaarders fors minder gaan betalen. Het forfaitaire rendement voor sparen wordt verlaagd en sluit daarom beter aan bij het echte rendement. Ook komt er een extra inkomenstoets. Als je inkomen/rente uit je spaargeld lager dan 400 euro dan betaal je voortaan niks meer aan belasting.

Hardwerkende middenklasse gaat erop vooruit

De conclusie is dat je hiermee tot spaargeld van meer dan 400.000 niks meer betaalt. Hierdoor gaan zo’n 1,35 miljoen mensen die nu nog ‘box 3’ betalen dat voortaan niet meer doen. Zij betalen dus niks meer.

Achtergrond sparen kabinet

Mensen betalen belasting over hun spaargeld en vermogen. Deze belasting wordt ‘box 3’ of vermogensrendementsheffing genoemd. Tot nu toe werkt de belastingdienst met wat ze met moeilijke woorden noemen ‘forfaitaire rendementen’. Oftewel: de belastingdienst ‘verzint’ een inkomen/rendement dat je haalt uit dit vermogen en daar betaal je belasting over. De belastingdienst doet dit ‘forfaitair’ omdat het bijna onmogelijk is voor hen om precies bij iedereen uit te zoeken hoeveel geld zij verdienen aan hun vermogen. Dit forfaitaire rendement ligt echter veel hoger dan het daadwerkelijk behaalde rendement. Zo krijgen veel mensen op hun spaargeld amper 0,5% rente, maar ‘doet’ de belastingdienst alsof je meer dan 1% haalt.

Oneerlijk systeem

Veel mensen vonden dit systeem oneerlijk. Wij ook, en willen hier al jaren vanaf. Wij willen dat je alleen belasting betaalt over je daadwerkelijk behaalde rendement/inkomen. In het regeerakkoord is daarom afgesproken dat de Belastingdienst gaat werken aan een nieuw systeem, gebaseerd op je daadwerkelijk behaalde rendement/inkomen.

Hardwerkende middenklasse

Goed dat het kabinet de wens van de VVD doorzet om spaarders te geven waar ze recht op hebben, in vervulling laat gaan. Ze krijgen nu eindelijk waar voor hun spaargeld. De VVD pleit hier al langer voor en we zijn dan ook blij dat de kogel nu door de kerk is en spaarders worden ontzien.

Sparen in 2022

Dit voorstel wordt nog verder uitgewerkt. Het stelsel gaat in vanaf 2022. Het wetsvoorstel komt eind volgend jaar naar de Kamer. Dat biedt wel het voordeel dat als we nog ‘gaten’ zien of mensen erop achteruit gaan dat we daarnaar kunnen kijken.