Europees Parlement dringt aan bij Oekraïne om MH-17 verdachte niet uit te leveren aan Moskou

Met dank overgenomen van K.P. (Kati) Piri i, gepubliceerd op woensdag 4 september 2019, 2:37.

Op initiatief van PvdA-Europarlementariër Kati Piri hebben 40 Europese politici een brandbrief ondertekend aan de Oekraïense president Zelensky. Zij dringen erop aan om niet akkoord te gaan met het verzoek van Moskou om een hoofdverdachte bij de aanslag op MH17 uit te leveren bij een gevangenenruil.

De Oekraïense verdachte Tsemakh dreigt zo te ontkomen aan vervolging door het Joint Investigation Team, het internationale team dat onderzoek doet naar de aanslag op MH17. In de brief schrijven de Europarlementariërs dat alle staten die kunnen bijdragen aan de vervolging van de daders van MH17, ook die verantwoordelijkheid hebben.

“Het is een bizar verzoek van Rusland om te vragen om de uitlevering van een Oekraïense staatsburger. Het doet vermoeden dat de Russische regering per se wil voorkomen dat deze verdachte voor een rechtbank verschijnt. Het Europees Parlement heeft zich altijd achter het Joint Investigation Team geschaard. Het is dan ook van belang dat met het verhoren van deze verdachte recht kan worden gedaan aan de slachtoffers en nabestaanden van de vliegramp,” zegt Kati Piri.