35267 - Implementatiewet wijziging EU-kaderrichtlijn afvalstoffen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Dit wetsvoorstel werd op 3 september 2019 ingediend door de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Van Veldhoven-van der Meer1.

 

Met dit wetsvoorstel wordt Richtlijn (EU) 2018/851 van 30 mei 2018 tot wijziging van Richtlijn 2008/98/EG betreffende afvalstoffen in de Nederlandse wetgeving geïmplementeerd. Dit moet uiterlijk op 5 juli 2020 gebeurd zijn. Het bepaalt de voorwaarden of er sprake is van einde-afval of een bijproduct. Wanneer een afvalproduct een behandeling heeft ondergaan waardoor het weer nuttig bruikbaar is, en voldoet aan een aantal criteria, is het niet langer afval. De criteria staan in het wetsvoorstel uitgewerkt en worden in de Wet Milieubeheer opgenomen. Daarnaast stelt het wetsvoorstel regels over uitgebreide producentenverantwoordelijkheid en gescheiden inzameling van bepaalde afvalstromen.

Inhoudsopgave

  1. Volledige titel
  2. Nota's van wijziging en amendementen
  3. Moties
  4. Documenten
  5. Disclaimer
  6. Uitgebreide versie
  7. Parlementaire Monitor

1.

Volledige titel

Wijziging van de Wet milieubeheer in verband met de implementatie van Richtlijn (EU) 2018/851 van het Europees Parlement en de Raad van 30 mei 2018 tot wijziging van Richtlijn 2008/98/EG betreffende afvalstoffen (PbEU L 150) (Implementatiewet wijziging EU-kaderrichtlijn afvalstoffen)

2.

Nota's van wijziging en amendementen

Bij dit wetsvoorstel werden een nota van wijziging en twee amendementen ingediend.

3.

Moties

Bij dit dossier werden in de Tweede Kamer vijf moties ingediend.

4.

Documenten

(105 stuks)

2 2 september 2019, voorstel van wet, nr. 2     KST352672
Voorstel van wet
 
2 2 september 2019, memorie van toelichting, nr. 3     KST352673
Memorie van toelichting (Herdruk)
 
2 3 september 2019, koninklijke boodschap, nr. 1     KST352671
Koninklijke boodschap
 

5.

Disclaimer

Dit dossier is automatisch samengesteld. Aan de technische programmering is veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met het inleidende gedeelte van de memorie van toelichting, het betrokken EU-dossier, de betrokken EU-wetgeving, alle documenten in dit dossier, een overzicht van Internetconsultatiedocumenten en reacties, een overzicht van door dit wetsvoorstel gewijzigde wetten, een overzicht van Kamerleden en bewindslieden die bij de behandeling van dit dossier het woord hebben gevoerd en een overzicht van verwante dossiers.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de Parlementaire Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.


  • 1. 
    Stientje van Veldhoven (1973) was van 26 oktober 2017 tot 19 juli 2021 staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat in het kabinet-Rutte III. Deze functie werd van 1 november 2019 tot 14 april 2020 onderbroken, toen zij minister voor Milieu en Wonen was. Mevrouw Van Veldhoven was van 17 juni 2010 tot 26 oktober 2017 Tweede Kamerlid voor D66. In de Tweede Kamer hield zij zich vooral bezig met klimaat, energie, circulaire economie en het gaswinningsdossier. Mevrouw Van Veldhoven was secretaris van de D66-fractie en lid van het Presidium. Eerder was zij onder meer diplomaat bij de Nederlandse Vertegenwoordiging van de EU in Brussel en werkzaam bij de Europese Commissie en clusterleider van het programma Zuidvleugel Randstad op het ministerie van Economische Zaken. Sinds 1 september 2021 is zij vicepresident/directeur van het Europa voor het World Resources Institute.
     
  • 2. 
    Joviale Drentse ondernemer en bijna elf jaar Tweede Kamerlid voor de VVD. Was eigenaar van een groothandel in reclame- en sportartikelen en daarnaast zes jaar voorzitter van de VVD-Kamercentrale in Drenthe en drie jaar lid van de gemeenteraad van Assen. Hield zich in de Kamer bezig met milieu, bodem, vervoer (spoor, openbaar vervoer, fiets), markt en overheid en de Drank- en horecawet en was verder vier jaar voorzitter van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken. Als Kamerlid te typeren als een 'rusteloze' vertegenwoordiger van Noord-Nederland en van ondernemend Nederland. Sinds 2023 is hij voorzitter van Ondernemend Nederland.
     
  • 3. 
    Uit Zeeland afkomstig Tweede Kamerlid in de periode oktober 2018 en maart 2021. Was in de fractie van D66 woordvoerder infrastructuur en waterstaat en sprak onder andere over verkeersveiligheid, zee- en binnenvaart en spoorvervoer. Werkte voor hij Kamerlid werd onder meer bij Grontmij en bij de Milieudienst van Rijnmond. Sinds 2007 is hij jurist omgevingsrecht en sinds 2017 was hij als zelfstandig ondernemer op dat terrein actief. Verder maakte hij deel uit van Provinciale Staten van Zeeland. Werd bij zijn afscheid door de Kamervoorzitter getypeerd als een van de aardigste en liefste Kamerleden. Is sinds mei 2022 wethouder van Middelburg.
     
  • 4. 
    Ondernemer uit Twente, die vier jaar Tweede Kamerlid was voor de PVV. Hij is eigenaar van een metaalbedrijf in Enschede en was lid van de Provinciale Staten van Overijssel. In de Tweede Kamer hield hij zich bezig met infrastructuur en milieu. Kreeg vooral bekendheid door zijn lidmaatschap van de ondervragingscommissie kinderopvangtoeslag. Stapte in 2022 over naar de partij BVNL.
     
  • 5. 
    Suzanne Kröger (1976) is sinds 27 oktober 2021 Tweede Kamerlid. Eerder was zij dat van 23 maart 2017 tot 31 maart 2021. Tot 27 oktober 2023 was zij lid van de GroenLinks-fractie en sindsdien van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks-PvdA. Mevrouw Kröger was programmadirecteur bij Greenpeace Nederland en lange tijd actievoerder bij Greenpeace tegen ontbossing en voor verduurzaming. Daarnaast werkte zij na een aardbevingsramp bij de wederopbouw in Kashmir. Mevrouw Kröger is als Kamerlid woordvoerder klimaat en energie.
     
  • 6. 
    Adellijke landeigenaar, melkveehouder en horeca-eigenaar, die in 2017 met voorkeurstemmen tot CDA-Tweede Kamerlid werd gekozen. Was in zijn woonplaats Dalfsen tevens wethouder. Als Kamerlid woordvoerder glastuinbouw, gewasbescherming, natuur, visserij, milieu, externe veiligheid, circulaire economie, vrijetijdseconomie, sport, biotechnologie, dierenproeven, milieu, externe veiligheid biobrandstoffen en nucleaire veiligheid. Die veelheid aan onderwerpen maskeert enigszins dat zijn Kamerlidmaatschap niet echt uit de verf kwam. Zo werd hij geen landbouwwoordvoerder. Bracht wel initiatiefnota's over weidevogels en groen in de stad uit, maar kreeg in 2021 geen verkiesbare plaats op de kandidatenlijst. Sinds 2023 voor BBB gedeputeerde van Overijssel.