Ellen Verkoelen: ‘In armoede leven is loeizwaar’

Met dank overgenomen van 50PLUS i, gepubliceerd op donderdag 15 augustus 2019.

Het Rotterdamse 50PLUS-raadslid Ellen Verkoelen heeft ervaren hoe het is om in bittere armoede te leven. Twee weken lang moest ze rond zien te komen van 50 euro per week, ofwel 7,14 euro per dag.

Het Rotterdamse gemeenteraadslid Ellen Verkoelen van 50PLUS leefde twee weken lang van 50 euro per week. Wie onder de armoedegrens leeft, zoals tachtigduizend inwoners van Rotterdam, houdt dat bedrag over na aftrek van alle vaste lasten. De Stichting Warm Rotterdam daagde de Rotterdamse raadsleden uit om aan den lijve te ervaren hoe dat is.

Ellen deed vrijwillig mee aan de uitdaging van Warm Rotterdam, een initiatief van de Rotterdamse Pauluskerk die zich inzet voor mensen in armoede.

“Het was loeizwaar”, vertelt Ellen Verkoelen (foto) enkele uren nadat ze de eindstreep gehaald heeft. “Als je van 50 euro per week rond moet zien te komen, kost je dat enorm veel tijd, energie en planning. Zomaar even ergens boodschappen doen is er niet meer bij. Je moet heel goed nadenken waar je je schaarse geld aan uitgeeft en uitzoeken wat waar het goedkoopst is. Boodschappen doen kost je ook nog eens veel tijd, want je moet alles te voet doen of op de fiets. Het openbaar vervoer is veel te duur.”

Tram en trein onbetaalbaar

Als je maar 7,14 euro per dag te besteden hebt, worden tram en trein onbetaalbaar. Mensen die langdurig in armoede verkeren, komen doorgaans nauwelijks hun wijk nog uit, zo maakte Ellen op uit de vele honderden reacties die ze kreeg op haar deelname aan de uitdaging van Warm Rotterdam. Langdurig armen raken steeds verder in een isolement omdat ze geen geld hebben voor vervoer, voor een uitje of voor een cadeautje voor een jarig familielid.

Zelf heeft ze dat ook ervaren. Toen haar in Brabant wonende broer vorige week jarig was, kon ze daar niet heen omdat ze geen geld had voor de trein en al helemaal niet voor een cadeau.

Veel aandacht voor armoedeprobleem

“Ik kan natuurlijk nooit echt ervaren wat iemand meemaakt die al tien jaar in zulke armoede zit. Maar door deze actie heb ik wel veel aandacht voor het armoedeprobleem weten te krijgen”, zo vat ze haar twee weken durende inspanning samen. Armoede is nog steeds een enorm probleem. Om te beginnen in Rotterdam, waar volgens de statistieken één op de acht inwoners onder de armoedegrens leeft. “Landelijk gaat het om 1,2 miljoen mensen. Het is een schande dat in een rijk land als Nederland 140.000 mensen op de Voedselbank zijn aangewezen”, vindt Ellen.

Ellens uitdaging bleef bepaald niet onopgemerkt. Ze deed de afgelopen twee weken dagelijks kort verslag van haar bevindingen op de website Rotterdam010 en regelmatig bij RTV en Radio Rijnmond. Daarnaast besteedden bijna alle landelijke kranten, RTL en Hart van Nederland aandacht aan haar ervaringen als tijdelijk arme. Aandacht die ze vast wil zien te houden. “Armoede moet veel hoger op de politieke agenda komen”, vindt Ellen. “Er is nu politiek heel veel aandacht voor klimaat. Maar van mensen die geen cent te makken hebben, kun je natuurlijk niet verwachten dat ze hun huis gaan isoleren. Zorg dat er niemand meer in armoede hoeft te leven”.

Minimumloon fors hoger

Dat kan volgens Ellen Verkoelen als het minimumloon in Nederland flink verhoogd wordt. Kamerlid Corrie van Brenk van 50PLUS is het daar helemaal mee eens. Ze heeft daar al meerdere malen op aangedrongen, ook via moties in de Tweede Kamer. Helaas kregen die tot nu toe onvoldoende steun.

Als het aan Ellen ligt, komt het onderwerp armoede dit najaar opnieuw op de agenda van de Tweede Kamer. Ze wil haar ervaringen en de vele honderden reacties die ze kreeg van arme Rotterdammers bundelen in een Witboek dat ze aan de Tweede Kamer wil aanbieden, het liefst aan voorzitter Arib.

Strijd tegen armoede

Een paar conclusies staan wat Ellen Verkoelen betreft nu al vast. “Het openbaar vervoer moet veel goedkoper worden voor mensen die van het absolute minimum rond moeten zien te komen. En het eigen risico van 385 euro is waanzinnig hoog voor mensen zoals bijstandstrekkers. Mensen in de bijstand moeten ook meer mogelijkheden krijgen om wat bij te verdienen zonder dat ze meteen gekort worden. Als die mensen 100 of 150 euro extra per maand zouden hebben, zou dat heel veel schelen.” Corrie van Brenk is het daar van harte mee eens. “50PLUS heeft op alle niveaus, landelijk, provinciaal en zeker ook bij de gemeenten, aandacht voor de strijd tegen armoede. Armoede hoort niet thuis in een rijk land als Nederland”.

In Rotterdam010 sloot Ellen Verkoelen haar uitdaging eerder deze week zo af:

“Ik heb diep respect voor al die mensen die in armoede moeten leven! In een welvarend Nederland mogen wij niet accepteren dat één op acht Rotterdammers - 1,2 miljoen Nederlanders - moeten overleven in plaats van te leven!”

► Een bedenkelijke uitdaging: € 50,- per week