Vragen over de verkoop van kadavers vanuit vrachtauto's tijdens het Offerfeest

Met dank overgenomen van W.J.H. (Helma) Lodders i, gepubliceerd op maandag 12 augustus 2019, 2:15.

Een politie-eenheid regio Den Haag twitterde dat vanwege het Offerfeest het veel kan voorkomen dat er kadavers vanuit vrachtauto’s worden verkocht. Zij roepen op om geen contact te zoeken met de politie omdat het een legale actie is. Veel mensen reageren boos en zijn verontwaardigd, en dat snap ik heel goed. Samen met mijn collega Antoinette Laan heb ik om opheldering gevraagd. Voedselproducenten moeten, terecht, aan de strengste voorwaarden voldoen. Regels zijn regels en die gelden voor iedereen! Er zou sowieso een controle moeten plaatsvinden waar dit vlees vandaan komt. Het onverdoofd slachten van dieren buiten een slachthuis is verboden en strafbaar. En de regels rond voedselveiligheid dienen nageleefd te worden. Het kan niet zo zijn dat er lokaal andere regels zijn. En zou een slager zijn kadavers op een drukke zaterdag ook uit de vrachtwagen mogen verkopen? Ik denk dat hij daar geen toestemming voor krijgt. Dat is meten met twee maten en niet toegestaan.

Vragen van de leden Laan-Geselschap en Lodders (VVD) aan de minister van Justitie en Veiligheid en aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over een bericht van het Operationeel Centrum van de politie-eenheid Den Haag:

  • 1. 
    Bent u bekend met het bericht van de politie-eenheid Den Haag (@POL_OCDH)?
  • 2. 
    Kunt u verklaren waarom de politie-eenheid Den Haag via Twitter communiceert dat het verkopen van kadavers uit vrachtwagens een legale actie is?
  • 3. 
    Bent u het met de VVD eens dat dergelijke berichten van de politie het gelijkwaardig- en rechtvaardigheidsgevoel van de lezers aantasten aangezien gelijke gevallen niet gelijk worden behandeld? Zo ja, wat gaat u doen om dit te voorkomen? Zo nee, waarom niet?
  • 4. 
    Kunt u verklaren waarom verkoop van kadavers normaliter aan meerdere eisen en regels moet voldoen, onder toezicht van de NVWA moet staan en waarom dat in dit geval niet wordt nageleefd?
  • 5. 
    Welke controles hebben de NVWA/Politie uitgevoerd tijdens de verkoop van kadavers? Hoe is de voedselveiligheid gewaarborgd. Kunt u daarvan een uitgebreide analyse doen toekomen?

6.Waarom wordt dit vlees in vrachtwagens aangeboden en niet via de reguliere verkooppunten? Waar komen deze kadavers vandaan? Met andere woorden waar zijn deze kadavers geslacht en welke controle heeft hierop plaatsgevonden?

  • 7. 
    Bent u het met de VVD eens dat verkoop van kadavers in alle gevallen aan de gelijke eisen en regels moeten voldoen? Kan een slagerij ook toestemming krijgen voor de verkoop van vlees uit een vrachtwagen? Zo ja, hoe verloopt die procedure? Zo nee, waarom wordt dit onderscheid gemaakt?