IPCC-rapport: wereld heeft bomen nodig, geen vlees

Met dank overgenomen van Partij voor de Dieren (PvdD) i, gepubliceerd op donderdag 8 augustus 2019.

8 augustus 2019

Indien we niet in staat zijn ons landgebruik en voedselsysteem aan te passen, zal het onmogelijk blijken om de temperatuurstijging tot een veilig niveau te beperken. Dat stelt het IPCC in een op 8 augustus gepresenteerd rapport. De Partij voor de Dieren roept de ministers van Economische Zaken en Klimaat, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op om de conclusies te onderschrijven en actie te ondernemen.

De conclusies van het rapport zijn zowel reden tot zorg als hoop, stelt Kamerlid Lammert van Raan. Wanneer we niet in staat zijn ons landgebruik en voedselsysteem aan te passen, dreigt er al in 2050 een wereldwijd voedseltekort. Maar het ligt in onze eigen handen om hier iets aan te doen.

Forse krimp van de wereldwijde veestapel is daarbij onvermijdelijk en van absoluut levensbelang, aldus het IPCC. Het grootschalig aanleggen van bossen, dat wil zeggen het creëren van zogenaamde ‘natuurlijke buffers’, is een van onze belangrijkste wapens tegen klimaatverandering, terwijl het landgebruik door de veehouderij een van de grootste veroorzakers van ontbossing en daarmee van klimaatverandering is. De veehouderij legt een dermate grote claim op het landgebruik dat het een enorme sta-in-de-weg is van effectief klimaatbeleid.

De Partij voor de Dieren roept het kabinet vandaag nogmaals specifiek op om groot in te zetten op het stimuleren van vegetarische en volledig plantaardige diëten, omdat een verschuiving naar deze diëten nu ook volgens het IPCC enorme kansen biedt om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan.

Daarbij hoort ook een herziening van de Schijf van vijf, zodat deze ook rekening houdt met de gevolgen voor het klimaat van ons voedselsysteem, stelt Van Raan in zijn Kamervragen. ‘Vindt u het niet getuigen van struisvogelpolitiek om wel in te zetten op het tegengaan van voedselverspilling, maar niet in te zetten op de eiwittransitie (van dierlijke naar plantaardige eiwitten), omdat uit het IPCC-rapport immers blijkt dat de consumptie van dierlijke producten een veel grotere milieu- en klimaatimpact heeft dan het voedsel dat we weggooien?’ vraagt Van Raan.