Handelsmissie Californië gericht op circulaire economie, duurzame mobiliteit en resilience met staatssecretaris Van Veldhoven, San Francisco

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in Den Haag
website: rvo.nl
datum 11 november 2019 - 15 november 2019
plaats San Francisco, Los Angeles Downtown, Verenigde Staten
aanwezigen M.S. (Maurits) Berger, S. (Stientje) van Veldhoven-van der Meer i e.a.
organisatie Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) i

Bent u actief op het gebied van circulaire economie, duurzame mobiliteit of resilience? En wilt u zakendoen in Californië of uw bestaande contacten uitbreiden? Ga dan van 11 tot en met 15 november 2019 mee met de handelsmissie naar Californië, Verenigde Staten.

Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat leidt deze missie.

Ambitieus klimaatbeleid

Nederland werkt al verscheidene jaren nauw samen met Californië op het gebied van milieu en klimaat en heeft met CalEPA (het milieu-ministerie van Californië) een goede band opgebouwd. Californië heeft een ambitieus klimaatbeleid. Daarmee is de staat voorloper in de Verenigde Staten. Dat biedt kansen voor Nederlandse bedrijven met kennis op het gebied van duurzame en slimme mobiliteit, circulaire economie en resiliency.

Duurzaamheid staat ook centraal bij de voorbereidingen op de Olympische Spelen die Los Angeles organiseert in 2028. De voorbereidingen en bijbehorende investeringen gaan nu van start.

Voor wie?

Deelname aan deze missie staat open voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen uit de sectoren circulaire economie, duurzame mobiliteit en resilience.

Circulaire economie

De focus bij circulaire economie ligt bij deze missie op:

 • recycling en duurzame alternatieven, waaronder vermindering van plastic;
 • circulaire kleding en textielketen;
 • circulaire bouw, innovatie in materiaalgebruik en verduurzaming van woon- en utiliteitsbouw.

Tijdens de missie is er ook aandacht voor circulaire aspecten van (sport)evenementen, met het oog op de Olympische Spelen in Los Angeles in 2028. In de week van ons bezoek zijn er diverse evenementen in Californië die mogelijk onderdeel uitmaken van het programma. Denk aan de Circular Fashion Games LA en de Business for Social Responsibility-conferentie in San Jose.

Duurzame mobiliteit

De focus ligt op innovatieve technieken die met mobiliteit te maken hebben. Denk daarbij aan:

 • Schone en slimme vervoersmiddelen. Rijden op elektriciteit, waterstof of andere emissievrije oplossingen. Maar ook slimme oplossingen als 'Mobility as a Service' (MaaS);
 • Duurzame energie-infrastructuur. Bijvoorbeeld oplossingen voor de verdere ontwikkeling van schone en slimme mobiliteit.

Nederland en Californië werken al samen op het gebied van duurzame mobiliteit. Sinds 2015 zijn Nederland en Californië samen actief in de ZEV-alliantie (Zero Emission Vehicle). Daarnaast is Californië vorig jaar toegetreden tot de Transport Decarbonization Alliance (TDA), waar Nederland ook lid van is. Bovendien werken Nederlandse bedrijven in deze sector samen in een PIB-programma (Partners for International Business) gericht op Californië.

Tijdens de missie vindt op 14 en 15 november de LA CoMotion-conferentie plaats over de 'urban mobility revolution'.

Resilience

Tijdens de handelsmissie naar Californië is er ook aandacht voor het thema resilience. Bij resilience ligt de focus in deze missie op:

 • beschermen tegen overstromingen;
 • watertechnologie;
 • resilient architectuur.

Bedrijvenprogramma

Het programma bevat voor elke sector verschillende onderdelen. Op basis van de behoefte van de deelnemers stellen wij een zo efficiënt mogelijk programma samen.

U kunt denken aan:

 • bezoeken aan bedrijven, overheids- en kennisinstellingen;
 • sectorspecifieke seminars en/of workshops;
 • Holland Trade diner;
 • collectieve matchmaking tijdens netwerkevenementen.

Bekijk het voorlopige programma (pdf, Engelstalig).

Zakelijke kansen

Deze handelsmissie biedt kansen om op hoog niveau contacten te leggen en uit te bouwen. De aanwezigheid van staatssecretaris Van Veldhoven kan u hierbij helpen. Op basis van uw bedrijfsprofiel nodigen wij relevante partijen uit bij de verschillende evenementen.

U kunt de missie ook benutten om extra aandacht te geven aan het ondertekenen van contracten in aanwezigheid van Amerikaanse en Nederlandse hoogwaardigheidsbekleders.

Landenpagina Verenigde Staten

Lees meer over zakendoen in de Verenigde Staten op onze landenpagina. Hier vindt u meer informatie over zakelijke kansen in dit land of de do's-and-don'ts bij het zakendoen. Ook leest u meer over de beschikbare handelsinstrumenten, zoals financieringsmogelijkheden, de ondersteuning van samenwerkende bedrijven of haalbaarheidsstudies.

Kosten

Deelname kost € 950 per organisatie (maximaal 2 deelnemers). Bij meer dan 2 deelnemers per organisatie betaalt u € 475 per extra deelnemer. Elke deelnemer moet zich apart aanmelden.

Reis- en verblijfkosten en eventuele kosten die u maakt voor individuele bezoeken (bijvoorbeeld transport) zijn voor eigen rekening.

Een reisbureau is gevraagd een reisarrangement samen te stellen. U kunt hiervan gebruikmaken, maar u kunt er ook voor kiezen om uw eigen reis en accommodatie te boeken.

Aanmelden

De inschrijving is gesloten, u kunt zich niet langer aanmelden.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) vindt het belangrijk dat de bedrijven en kennisinstellingen binnen de genoemde opzet en inhoudelijke focus van de missie vallen. Aanmelding betekent daarom niet automatisch deelname aan de missie. Wij beoordelen de aanmeldingen op volgorde van binnenkomst.

Kennismakingsbijeenkomst

Op 31 oktober is de eerste kennismaking met de meereizende bedrijven bij RVO.nl in Den Haag. Reserveer deze datum alvast, van 15:00 tot 18:00 uur.

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met:

Maurits Berger

E: maurits.berger@rvo.nl

Organisatie

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland organiseert deze missie in nauwe samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Nederlands consulaat-generaal in San Francisco.


1.

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)

Dit is een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Economische Zaken. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is op 1 januari 2014 ontstaan uit een fusie van Agentschap NL en de Dienst Regelingen.

Deze Rijksdienst is actief op het gebied van duurzaam, agrarisch, innovatief en internationaal ondernemen. Het doel is om kansen van ondernemers te vergroten en hun positie te versterken. De Rijksdienst kan ondernemers helpen met subsidies, het vinden van zakenpartners, kennis en het voldoen aan wet- en regelgeving. Zij werkt in opdracht van ministeries en de Europese Unie.

2.

Meer over...