29 juli: de voor­raadkast van de Aarde is leeg, de super­markten puilen uit

Met dank overgenomen van Partij voor de Dieren (PvdD) i, gepubliceerd op maandag 29 juli 2019.

29 juli 2019

Vandaag op 29 juli zijn de hernieuwbare voorraden die onze planeet ons kan bieden opgesoupeerd. De Aarde biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht. Dat mogen we ons aantrekken, want als alle aardbewoners zouden consumeren alsof ze Nederlanders waren, zou Earth Overshoot Day al op 4 mei gevallen zijn. Alles wat we de rest van het jaar consumeren doen we ten laste van komende generaties. Als voorschot op een steeds onzekerder toekomst.

Jaarlijks kruipt de datum waarop onze fair share op is en we verder moeten leven op krediet-zonder-onderpand verder naar voren. In 1970 viel die datum nog op 29 december en hoefden we maar twee dagen ecologisch tekort te overbruggen. Sedertdien valt Earth Overshoot Day elk jaar vroeger. Maar zolang de supermarkten uitpuilen, wil de urgentie van deze boodschap nauwelijks indalen. Er is meer dan genoeg, zo lijkt het, menselijk vernuft zal toekomstige problemen wel oplossen en geen mens lijkt wakker te liggen van dreigende tekorten.

Onderzoek van een groep internationale wetenschappers onder leiding van prof. Ron Milo van het Weizman Instituut laat zien dat het mensdom zich gedraagt als een plaag voor al het andere leven op Aarde.