Huiskamergesprek 'God, Nederland en.. zwarte piet', Zwolle

Zwolle, Nederland.
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 6 september 2019 19:00
plaats Zwolle
aanwezigen G.J.M. (Gert-Jan) Segers i e.a.
organisatie ChristenUnie (CU) i

'Dé Nederlandse identiteit bestaat niet,' zei onze koningin Máxima alweer jaren geleden. Toch weten veel Nederlanders zich met elkaar verbonden door gedeelde tradities en typisch Nederlandse vrijheden, blijkt uit onderzoek van het SCP. Maar juist rond tradities als zwarte piet of rond burgerlijke vrijheden (vrijheid van godsdienst en van meningsuiting bijvoorbeeld) heerst ook tegenstelling en verdeeldheid in Nederland.

Moet de politiek een rol spelen in het debat over de Nederlandse identiteit, of moet zij dit juist overlaten aan de samenleving? En kunnen de Joods-christelijke wortels van Nederland hierin van betekenis zijn? Of moeten we geloof en cultuur vooral niet met elkaar verwarren?

Huiskamergesprek met Gert-Jan Segers | Vrijdagavond 6 september | Met Özcan Akyol |

Waanders in de Broeren, Zwolle | 19.30 - 22.15 | € 12,50 | Jongerentarief: € 7,50 | meer informatie


1.

ChristenUnie (CU)

De ChristenUnie is een christelijke partij, met op sociaal en ecologisch gebied progressieve en op ethisch gebied behoudender standpunten. Politiek leider van de ChristenUnie is sinds januari 2023 Mirjam Bikker i. De partij ontstond in januari 2000 als samenwerkingsverband tussen het Gereformeerd Politiek Verbond i (GPV) en de Reformatorische Politieke Federatie i (RPF). Per 22 januari 2000 zijn de partijen gefuseerd.

De partij behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i drie zetels. Dat aantal is twee zetels lager dan het aantal dat in 2021 werd behaald. De partij heeft drie zetels in de Eerste Kamer en één zetel in het Europees Parlement.

2.

Meer over...