35261 - Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Dit wetsvoorstel werd op 23 juli 2019 ingediend door de regering.

 

Dit wetsvoorstel wijzigt bepalingen in de Algemene wet bestuursrecht over elektronisch bestuurlijk verkeer. Sinds de inwerkingtreding van deze regeling in 2004 hebben zich zo veel technologische en maatschappelijke ontwikkelingen voorgedaan, dat het wenselijk is om de regels over elektronisch bestuurlijk verkeer te moderniseren. Het computergebruik en het gebruik van internet hebben een hoge vlucht genomen. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden van verkeer via de elektronische weg bijgekomen. Burgers en organisaties verwachten tegenwoordig dat bestuursorganen (zoals bijvoorbeeld gemeenten) ook langs elektronische weg bereikbaar zijn. In het regeerakkoord van 2012 is daarom afgesproken dat bedrijven en burgers zaken die ze met de overheid doen - zoals het aanvragen van een vergunning - digitaal moeten kunnen afhandelen. Het regeerakkoord van 2017 en de kabinetsagenda Digitale Overheid stellen dat overheidscommunicatie die nu nog fysiek plaatsvindt, in de toekomst ook digitaal moet kunnen, waarbij er een keuzemogelijkheid blijft om per post met de overheid te communiceren.

Inhoudsopgave

  1. Volledige titel
  2. Nota's van wijziging en amendementen
  3. Moties
  4. Documenten
  5. Disclaimer
  6. Uitgebreide versie
  7. Parlementaire Monitor

1.

Volledige titel

Wijziging van de Algemene wet bestuursrecht in verband met de herziening van afdeling 2.3 van die wet (Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer)

2.

Nota's van wijziging en amendementen

Bij dit wetsvoorstel werden vier nota's van wijziging en vier amendementen ingediend.

3.

Moties

Bij dit dossier werden in de Tweede Kamer twee moties ingediend.

4.

Documenten

(81 stuks)

2 19 juli 2019, voorstel van wet, nr. 2     KST352612
Voorstel van wet
 
2 19 juli 2019, memorie van toelichting, nr. 3     KST352613
Memorie van toelichting
 
2 22 juli 2019, koninklijke boodschap, nr. 1     KST352611
Koninklijke boodschap
 

5.

Disclaimer

Dit dossier is automatisch samengesteld. Aan de technische programmering is veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met alle documenten in dit dossier, een overzicht van Internetconsultatiedocumenten en reacties, een overzicht van door dit wetsvoorstel gewijzigde wetten, een overzicht van Kamerleden en bewindslieden die bij de behandeling van dit dossier het woord hebben gevoerd en een overzicht van verwante dossiers.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de Parlementaire Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.


  • 1. 
    Queeny Rajkowski (1988) is sinds 31 maart 2021 lid van de Tweede Kamerfractie van de VVD. Van 8 december 2023 tot 29 maart 2024 was zij met zwangerschaps- en bevallingsverlof. Zij was raadslid (vicefractievoorzitter) in Utrecht en hoofd ontwikkeling en educatie bij Valtech, een bedrijf dat bedrijven helpt bij digitale veranderingsprocessen. Als Tweede Kamerlid is mevrouw Rajkowski woordvoerder vreemdelingenzaken, migratie, asiel, AIVD en beleid racisme en discriminatie. Voorts houdt ze zich 2025 bezig met mbo, hbo, wo en wetenschap.
     
  • 2. 
    Renske Leijten (1979) was van 30 november 2006 tot 5 juli 2023 Tweede Kamerlid voor de SP. Mevrouw Leijten was voorzitter van ROOD, de jongerenorganisatie van de SP. Zij was geruime tijd woordvoerder jeugdbeleid, gezondheidszorg, welzijn en sport van de SP-fractie en later woordvoerder Europa/EU, financiën, binnenlandse zaken en de toekomst van de euro. Verdedigde enkele keren initiatiefwetsvoorstellen, onder meer over het invoeren van een correctief referendum.
     
  • 3. 
    Voormalig Utrechts gemeenteraadslid, die een kleine twee jaar Tweede Kamerlid voor D66 was. Was daarvoor als zzp'er consultant op het gebied van telecommunicatie-infrastructuur. Als Kamerlid hield zij zich bezig met digitale overheid, binnenlandse zaken, inlichtingendiensten en persoonsgegevens. Vooral digitale ontwikkelingen zoals kunstmatige intelligentie hadden haar belangstelling. Was daarover kritisch, maar zag ook de kansen van die Vernieuwingen.
     
  • 4. 
    Eerste en Tweede Kamerlid voor de PVV tussen 2015 en 2013. Was eerder medewerker van de PVV-fractie in de Tweede Kamer. In de Eerste Kamer sprak zij onder meer over huren, asielbeleid en de Wet Huis voor Klokkenluiders. Hield zich in de Tweede Kamer bezig met ICT, binnenlandse zaken, buitenlandse zaken, buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking. Was rapporteur op het gebied van informatietechnologie. Als woordvoerder namens 'boze burgers' zelf tamelijk mild en voorkomend.
     
  • 5. 
    Hanke Bruins Slot (1977) was van 5 september 2023 tot 2 juli 2024 minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Rutte IV. Tussen 10 januari 2022 en 5 september 2023 was zij minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in dat kabinet. Daarvoor was zij lid van Gedeputeerde Staten van Utrecht en daarvoor van 17 juni 2010 tot 5 juni 2019 Tweede Kamerlid voor het CDA. Zij was eerder senior beleidsmedewerker op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en stapte daarna over naar het leger. In 2008 was ze commandant van een panzerhouwitzer­detachement in Uruzgan (Afghanistan). Als Kamerlid was zij woordvoerster defensie, binnenlands bestuur, medisch-ethische thema's en sportbeleid. Sinds 2025 is zij actief bij de Koninklijke Landmacht.