Nacht van de Dictatuur, Den Haag - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Donderdag 13 augustus 2020
kalender

Nacht van de Dictatuur, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 13 september 2019 19:30
plaats Den Haag
aanwezigen J.P. (Jan) Pronk i, R. (Rob) de Wijk e.a.
organisatie ProDemos i

Dit jaar vindt de Nacht van de Dictatuur op vrijdag 13 september plaats in Den Haag. Op deze avond staan we stil bij vrijheid en onderdrukking. De openingslezing wordt verzorgd door de Vlaamse filosofe Tinneke Beeckman. Zij bespreekt het begrip vrijheid. Hoe kunnen we in een tijd van opkomende autoritaire leiders en falend kapitalisme de democratische vrijheid herwinnen? Ook geeft Bellingcat-redacteur Pieter van Huis een lezing over de methodes van dit onderzoekscollectief. De afsluiting van de Nacht van de Dictatuur is in handen van theatermaker George Tobal. Hij voert zijn meeslepende show ‘Kinderen van Aleppo’ op, over studentenprotesten tijdens de Syrische Burgeroorlog.

Maar er is nog veel meer te zien en te beleven tijdens de Nacht van de Dictatuur. Zo is er een paneldiscussie over de zorgwekkende situatie in Venezuela, geeft Rob de Wijk een lezing over zijn nieuwste boek ‘De Nieuwe Wereldorde’ en gaat Jan Pronk in gesprek met experts over geldstromen naar dictaturen. Behalve lezingen, debatten en panelgesprekken is er ook een interactieve tour door museum de Gevangenpoort met als thema ‘van dictatuur naar democratie’. Ook zijn er exposities, de nachtwandeling ‘politieke moorden’, en kan je in Perscentrum Nieuwspoort genieten van een dictatoriale nachthap.

De avond voorafgaand aan de Nacht kan je bij Filmhuis Den Haag naar Film & Debat: The Swallows of Kabul. Een animatiefilm over twee echtparen die elk op hun eigen manier proberen te overleven in het door de Taliban onderdrukte Kabul.

Het volledige programma en de ticketverkoop zijn te vinden op nachtvandedictatuur.nl


Inhoudsopgave

1.

ProDemos

ProDemos informeert burgers over de democratische rechtsstaat en stelt hen in staat om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen. Dat gebeurt door overdracht van kennis over de kernwaarden van de Nederlandse rechtsstaat en over de werking van de democratie in al haar aspecten. Dit moet burgers uiteindelijk in staat stellen om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen.

ProDemos organiseert debatten, tentoonstellingen, rondleidingen en simulaties voor zowel jongeren als volwassenen. ProDemos is een niet-partijgebonden organisatie. Het kantoor en het bezoekerscentrum zijn gehuisvest aan de Hofweg 1 in Den Haag.

2.

Meer over...