De lange weg naar een democratischer Europa

Met dank overgenomen van K.P. (Kati) Piri i, gepubliceerd op dinsdag 16 juli 2019.

Als Partij van de Arbeid staan we voor een sociaal én democratisch Europa. We kijken met trots terug op een succesvolle campagne.

Eindelijk ging het in Nederland niet over meer of minder Europa, maar over het soort samenwerking dat nodig is om de klimaatproblematiek aan te pakken, werknemers te beschermen en bedrijven eerlijke belastingen te laten betalen. Met de inzet van de hele partij en met Frans Timmermans als lijsttrekker, hebben we een fantastische uitslag gehaald en ons aantal zetels in het Europees Parlement verdubbeld! Met zes PvdA-Europarlementariërs gaan we de komende jaren dan ook hard werken aan een socialer en eerlijker Europa.

Veel kiezers hebben op de PvdA gestemd ook omdat Frans kans maakte om de voorzitter te worden van de Europese Commissie. Hij was immers de kandidaat van alle Europese sociaaldemocraten. Maar uit de hoge hoed van de regeringsleiders kwam uiteindelijk niet een van de Europese lijsttrekkers, maar de in Europa onbekende Duitse minister van defensie Ursula von der Leyen. Een klap in het gezicht van de kiezers en een meerderheid van het Europees Parlement, dat met de spitzenkandidaten achterkamertjespolitiek had willen voorkomen.

Frans Timmermans was erg dichtbij

Uit allerlei reconstructies blijkt dat Frans Timmermans er dicht bij was. Maar de man die de afgelopen jaren keihard vocht voor onze Europese waarden en de autoritaire regeringen in Europa aanpakte, is mede door diezelfde regeringen geblokkeerd als voorzitter van de Commissie. De Hongaarse premier Orbán en zijn Poolse vrienden vieren het als hun grote politieke overwinning. Dat kan Von der Leyen moeilijk persoonlijk worden aangerekend. Wat dat betreft had de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, vandaag aanwezig moeten zijn om het debat met het Europees Parlement aan te gaan.

Het feit dat de regeringsleiders de spitzenkandidatenprocedure niet hebben gerespecteerd, in tegenstelling tot vijf jaar geleden, gaf voor de PvdA-Eurodelegatie in het Europees Parlement de doorslag om tegen te stemmen. Het gedoe rond de voordracht voor een nieuwe Europese Commissie laat zien dat we nog een lange weg te gaan hebben om Europa democratischer te maken. De PvdA zal daarin voorop gaan - gesterkt door de prachtige campagne die we hebben gevoerd.

De PvdA-Eurodelegatie zal voorstellen steunen die bijdragen aan een duurzaam, rechtvaardig en sociaal Europa

De speech van Von der Leyen vanmorgen in het Europees Parlement bevatte ambities die ons als sociaaldemocraten aanspreken. De PvdA-Eurodelegatie zal de komende jaren voorstellen van de Europese Commissie die bijdragen aan een duurzaam, rechtvaardig en sociaal Europa steunen. We zijn er dan ook trots op dat veel punten waar we samen met Frans Timmermans in de campagne voor hebben gestreden door haar zijn overgenomen.