Opheldering over cijfers letselschadevergoedingen

Met dank overgenomen van W.J.H. (Helma) Lodders i, gepubliceerd op maandag 15 juli 2019, 2:30.

Afgelopen jaar heb ik samen met collega Renske Leijten (SP) aandacht gevraagd voor mensen die een letselschadevergoeding ontvangen. Dat zijn mensen die een schadevergoeding ontvangen bijvoorbeeld na een ongeval. Deze schadevergoeding is bedoeld om de kosten te betalen waar je mee te maken krijgt als gevolg van het letsel na een ongeluk. Iemand die na een ongeluk niet meer kan werken of zorg nodig heeft kan met dit bedrag zorg of ondersteunende hulp betalen. Mensen ontvangen dit bedrag vaak in één keer op hun bankrekening. De Belastingdienst ziet dit bedrag als vermogen en vraagt deze mensen vermogensrendementsheffing te betalen, of te wel belasting in box 3. Dit leidt tot schrijnende situaties want het betekent dat door de lage rentestand er meer belasting moet worden betaald dan er rente-inkomsten zijn.

Samen met collega Leijten heb ik de staatssecretaris gevraagd om in beeld te brengen om hoeveel mensen het gaat en om welke bedragen. Deze week kregen wij een brief met de cijfers maar volgens de praktijkdeskundigen bevat de brief foute cijfers. Het is belangrijk dat we snel de juiste cijfers ontvangen en dat de letselschade-experts uit de praktijk betrokken worden bij het onderzoek naar de omvang van deze groep mensen. We hebben hierover schriftelijke vragen gesteld.

Noot: inmiddels zijn de juiste cijfers ontvangen

Schriftelijke vragen van de leden Leijten (SP) en Lodders (VVD) aan de staatssecretaris van financiën over het bericht dat de Kamerbrief over letselschade foute cijfers bevat

1 Kunt u verklaren hoe het komt dat er na een gedegen studie vraagtekens worden gezet bij de cijfers die gebruikt zijn in de Kamerbrief over de uitvoering van de motie Leijten/Lodders over letselschade? (1) (2)

2 Op welke wijze zijn letselschade-experts betrokken geweest bij het onderzoek naar de omvang van letselschade in de vermogensrendementsheffing? Kunt u uw antwoord toelichten?

3 Is het mogelijk om snel duidelijkheid te krijgen over de cijfers? Zo ja, wanneer kan die duidelijkheid gegeven worden?

4 Beïnvloedt de discussie over de juistheid van de cijfers de besluitvorming - voorzien met Prinsjesdag - aangaande het meerekenen van letselschadevergoedingen als eigen vermogen? Kunt u uw antwoord toelichten?

(1)

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2019/07/08/reactie-op-motie-over-letselschadevergoedingen

(2)

https://www.amweb.nl/schade/nieuws/2019/07/kamerbrief-menno-snel-bevat-foute-cijfers-over-letselschade-101118023