Doorbraak modernisering familierecht: akkoord voor draagmoederschap

Met dank overgenomen van Democraten 66 (D66) i, gepubliceerd op vrijdag 12 juli 2019.

Meer stellen, zoals homoparen, moeten makkelijker ouder kunnen worden met hulp van een draagmoeder.

Daarnaast moeten stiefouders, meerouders en pleeghouders meer bevoegdheden krijgen bij de opvoeding en verzorging van hun kind. Dat akkoord heeft de coalitie bereikt. D66 heeft daar hard voor geknokt.

Familierecht moet moderner

Kamerlid Vera Bergkamp: “Het familierecht loopt nu nog achter op de werkelijkheid. In dit land is nog te weinig wetgeving voor gezinnen anders samengesteld dan het standaardplaatje van één man, één vrouw en kind. Ik ben trots dat het kabinet na aandringen van D66 draagmoederschap wil vastleggen in de wet. Ook kunnen ouders die nu een belangrijke rol in de verzorging en opvoeding van het kind spelen, straks deelgezag krijgen.”

Draagmoederschap in de wet

Het Nederlandse recht kent geen wetgeving voor draagmoederschap, terwijl steeds meer (homo)paren daar gebruik van willen maken. Dit zorgt voor juridische rompslomp, onzekerheid en pijnlijke situaties voor wensouders. Meer rechtszekerheid is gewenst, zodat draagmoederschap zorgvuldig verloopt en gezinsvorming via draagmoederschap uit de taboesfeer wordt gehaald.

Bergkamp: “D66 pleit al lang voor een goede draagmoederschapsregeling. Het kind, de draagmoeder en de wensouders worden dan beter beschermd. Ook bij een draagmoeder uit het buitenland.”

Meerouder mee naar de dokter

Steeds meer kinderen groeien op in een meeroudergezin. Bijvoorbeeld bij een lesbisch paar en de biologische vader die samen een kind opvoeden. “In de oude situatie mocht een kind volgens de wet niet meer dan twee ouders met gezag hebben. Dat leidde tot tal van problemen voor de kinderen en deze ouders. Door de opvoeders deelgezag te geven, kan het minderjarige kind niet onverhoeds gescheiden worden van degene door wie hij mede wordt opgevoed, bijvoorbeeld bij overlijden van de ouder met gezag”, aldus Bergkamp.

Ook lost het deelgezag alledaagse problemen op. De niet biologische ouder kan dan bijvoorbeeld mee naar de dokter als het kind ziek is of langs ouderavonden op school. Deelgezag is de eerste stap richting volledig meerouderschap.

Haast maken met meerouderschap

Helaas komt er nu geen meerouderschap, waarbij meer dan twee ouders juridisch ouder kunnen zijn. D66 heeft hier wel voor gepleit. “We snappen de teleurstelling van veel meerouders. Volgens het kabinet zijn er nu nog te veel juridische vragen en uitvoeringsproblemen. Ik wil dat de regering heel snel duidelijk maakt welke oplossingsrichtingen er zijn. We moeten niet in de analyse blijven zitten - er liggen al genoeg onderzoeken en adviezen. Alle meerouders moeten uiteindelijk wettelijk erkende ouders worden. Hoe complex ook, we moeten wel vooruitgang blijven boeken”, aldus Bergkamp.