Besluit 2019/1178 - Standpunt EU in het Samenwerkingscomité dat is opgericht bij de Overeenkomst tot instelling van een douane-unie en samenwerking tussen de EG en San Marino wat betreft de toepasselijke bepalingen inzake de biologische productie en de etikettering van biologische producten en een regeling voor de invoer van biologische producten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 11 juli 2019 gepubliceerd en is op 8 juli 2019 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2019/1178 van de Raad van 8 juli 2019 betreffende het namens de Europese Unie in te nemen standpunt in het Samenwerkingscomité dat is opgericht bij de Overeenkomst tot instelling van een douane-unie en samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, enerzijds, en de Republiek San Marino, anderzijds, wat betreft de toepasselijke bepalingen inzake de biologische productie en de etikettering van biologische producten en een regeling voor de invoer van biologische producten

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2019/1178 of 8 July 2019 on the position to be taken on behalf of the European Union within the Cooperation Committee set up by the Agreement on Cooperation and Customs Union betwee the European Community and its Member States, of the one part, and the Republic of San Marino, of the other part with regard to applicable provisions on organic production and labelling of organic products, and arrangements for imports of organic products
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2019/1178
Origineel voorstel COM(2019)207 NLEN
Celex-nummer i 32019D1178

3.

Key dates

Document 08-07-2019; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 11-07-2019; PB L 185 p. 30-38
Inwerkingtreding 08-07-2019; in werking datum document zie art 2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

11.7.2019   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 185/30

 

BESLUIT (EU) 2019/1178 VAN DE RAAD

van 8 juli 2019

betreffende het namens de Europese Unie in te nemen standpunt in het Samenwerkingscomité dat is opgericht bij de Overeenkomst tot instelling van een douane-unie en samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, enerzijds, en de Republiek San Marino, anderzijds, wat betreft de toepasselijke bepalingen inzake de biologische productie en de etikettering van biologische producten en een regeling voor de invoer van biologische producten

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 43, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De Overeenkomst tot instelling van een douane-unie en samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, enerzijds, en de Republiek San Marino, anderzijds (1) (“de overeenkomst”), is door de Unie gesloten bij Besluit 2002/245/EG van de Raad (2) en is op 1 april 2002 in werking getreden.

 

(2)

Krachtens artikel 7, lid 2, van de overeenkomst moet het Samenwerkingscomité de bepalingen betreffende de toepasselijke Uniewetgeving nader bepalen, ten aanzien van landen die geen lid zijn van de Unie, onder andere op het gebied van de Unieregeling op veterinair en fytosanitair gebied en met betrekking tot de kwaliteit, voor zover die nodig is voor de goede werking van de overeenkomst.

 

(3)

Het Samenwerkingscomité moet een besluit vaststellen inzake de toepasselijke bepalingen in het kader van de overeenkomst over de biologische productie, de etikettering van biologische producten en de regeling voor de invoer van biologische producten.

 

(4)

Het is passend het standpunt vast te stellen dat namens de Unie in het Samenwerkingscomité moet worden ingenomen aangezien de nadere vaststelling van de toepasselijke bepalingen van de Uniewetgeving zal leiden tot meer rechtszekerheid tussen de partijen bij de overeenkomst en de goede werking van de douane-unie tussen de Unie en San Marino zal ondersteunen.

 

(5)

Bijgevolg is verduidelijking nodig van de toepasselijke Uniewetgeving inzake de biologische productie en de etikettering van biologische producten, waaronder Verordening (EG) nr. 834/2007 van de Raad (3) en de Verordeningen (EG) nr. 889/2008 (4) en (EG) nr. 1235/2008 (5) van de Commissie. Ook moet een regeling worden ingesteld voor de invoer van biologische producten, alsmede een procedure ingesteld voor het geval nieuwe Uniewetgeving inzake de biologische productie en de etikettering van biologische producten wordt goedgekeurd die van invloed is op de verwijzingen naar de toepasselijke bepalingen en overeengekomen regelingen.

 

(6)

Het standpunt van de Unie in het Samenwerkingscomité moet derhalve worden gebaseerd op het aangehechte ontwerpbesluit,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in het Samenwerkingscomité dat is opgericht bij artikel 23 van de Overeenkomst tot instelling van een douane-unie en samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, enerzijds, en de Republiek San Marino, anderzijds, is gebaseerd op het aan dit besluit gehechte ontwerpbesluit van het Samenwerkingscomité.

Minder belangrijke wijzigingen in het in de eerste alinea bedoelde ontwerpbesluit kunnen door de vertegenwoordigers van de Unie in het Samenwerkingscomité worden goedgekeurd zonder dat daarvoor een nieuw besluit van de Raad vereist is.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op de datum waarop het wordt vastgesteld.

Gedaan te Brussel, 8 juli 2019.

Voor de Raad

De voorzitter

A.-K. PEKONEN

 

  • (2) 
    Besluit 2002/245/EG...

Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.