Brief van staatssecretarissen van SZW en van Financiën over de noodzaak van aanvaarding van het wetsvoorstel voor 1 september 2019 - Wijziging van de Wet op het kindgebonden budget in verband met het verhogen van de inkomensgrens van het kindgebonden budget voor paren

Deze brief is onder nr. J toegevoegd aan wetsvoorstel 35010 - Verhogen van de inkomensgrens van het kindgebonden budget voor paren i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van de Wet op het kindgebonden budget in verband met het verhogen van de inkomensgrens van het kindgebonden budget voor paren; Brief van staatssecretarissen van SZW en van Financiën over de noodzaak van aanvaarding van het wetsvoorstel voor 1 september 2019
Document­datum 09-07-2019
Publicatie­datum 10-07-2019
Nummer KST35010J
Kenmerk 35010, nr. J
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

2019

Vergaderjaar 2018-

35 010

Wijziging van de Wet op het kindgebonden budget in verband met het verhogen van de inkomensgrens van het kindgebonden budget voor paren

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID EN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIEN

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 9 juli 2019

In vervolg op de plenaire behandeling van bovengenoemd wetsvoorstel is door uw Kamer verzocht om uiteen te zetten wat de noodzaak is van besluitvorming over aanvaarding van dit wetsvoorstel voor 1 september 2019.

Het wetsvoorstel waarmee de afbouwgrens voor paren wordt verhoogd betekent een aanzienlijke wijziging in de systematiek van het kindgebonden budget, waarvoor voldoende voorbereidingstijd vereist is. Zo dient de Belastingdienst/ Toeslagen bij het vaststellen van de afbouw-grens een onderscheid te gaan maken tussen paren en alleenstaanden. Voorts is van belang dat de eerste voorschotten volgens de aangepaste systematiek in de maand voor de invoering worden verstrekt (bij invoering per 1 januari 2020 worden de eerste voorschotten op basis van de gewijzigde systematiek per december 2019 verstrekt). Voorafgaand daaraan informeert de Belastingdienst/Toeslagen potentieel rechthebbende ouders over het mogelijke recht en moeten ouders voldoende gelegenheid hebben om een aanvraag voor het kindgebonden budget in te dienen.

In de uitvoeringtoets van de Belastingdienst/Toeslagen die met het wetsvoorstel meegezonden is, wordt over de invoeringsdatum het volgende aangegeven: «Deze wetswijziging is uitvoerbaar met een ingangsdatum van 1 januari 2020. Dit betekent wel dat in het najaar van 2019 de content (website, proefberekening, etc.) moeten worden aangepast. Uiterlijk 1 september 2019 moet er zekerheid zijn over de invoering en volledige informatie beschikbaar zijn.»

kst-35010-J ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

Wanneer het wetsvoorstel voor 1 september 2019 wordt aanvaard door uw Kamer kunnen wij de tijdige invoering per 1 januari 2020 garanderen. Bij latere aanvaarding van dit wetsvoorstel kunnen wij die garantie niet geven.

Voor de indexering moet de Belastingdienst/Toeslagen uiterlijk 15 oktober over de percentages beschikken. Het wetsvoorstel waarmee de niet-indexering wordt hersteld, wordt zo spoedig mogelijk bij beide Kamers ingediend.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

  • T. 
    van Ark

De Staatssecretaris van Financiën,

  • M. 
    Snel

Eerste Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 35 010, J 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.