De vergeten tafel: Klimaattafel Internationaal, Amsterdam

Amsterdam
© PDC
datum 20 september 2019 19:30
plaats Amsterdam
locatie Pakhuis De Zwijger Toon locatie
aanwezigen E.H.Th.M. (Ed) Nijpels i, C.C.M. (Kees) Vendrik i, M.Ö. (Mahir) Alkaya i, Th.M.Th. (Tom) van der Lee i e.a.
organisatie Pakhuis De Zwijger

Op vrijdagavond 20 september organiseert Vice Versa samen met FMO, Solidaridad en de FGG-Alliantie een avond over de relatie tussen ons buitenlandbeleid en het klimaatbeleid. Hoe kunnen we via ons buitenlandbeleid bijdragen aan het klimaatakkoord? Praat mee in de Klimaattafel Internationaal.

Met in dit programma onder anderen

Kees Vendrik

Hoofdeconoom Triodos Bank

Tom van der Lee

Tweede Kamerlid GroenLinks

Mahir Alkaya

Tweede Kamerlid SP

Joyeeta Gupta

Hoogleraar milieu en ontwikkeling UvA

Bas Rüter

Directeur Duurzaamheid Rabobank

Andries Hof

Senior wetenschappelijk onderzoeker Planbureau voor de Leefomgeving

Yousef Yousef

CEO van LG Sonic

Heske Verburg

Directeur Solidaridad Europa

Laurie van der Burg

Climate & energy researcher and campaigner bij Milieudefensie

Jorim Schraven

Director Impact and Environmental, Social, and Governance FMO

De vergeten tafel

Het klimaatvraagstuk staat weer helemaal bovenaan de politieke agenda in Nederland en verdeelt ons land. In het nationale klimaatakkoord wordt aangegeven hoe Nederland de uitstoot van CO2 gaat halveren om de afspraken uit het Klimaatverdrag van Parijs te halen.

Opvallend is dat oplossingen vrijwel alleen kijken naar maatregelen in Nederland zelf. Ze zijn vooral gericht op hoe we hier op eigen bodem een energietransitie en gedragsverandering in gang kunnen zetten. De koppeling met ons het buitenlandbeleid wordt niet gemaakt. In het debat wordt nauwelijks gesproken over de mondiale voetafdruk van onze consumptie, noch over de klimaatschade die we als open economie internationaal achterlaten. Ook gaat het nog te weinig over waar we met onze expertise en met financiële steun gemeenschappen die nu al dagelijks de gevolgen ondervinden van klimaatverandering kunnen helpen om weerbaarder te worden.

De verschillende klimaattafels die aan de basis stonden van het Nederlandse klimaatakkoord, onder leiding van oud-milieuminister Ed Nijpels, gingen alleen maar over binnenlandse thema’s: een klimaattafel internationaal ontbrak. Een gemiste kans omdat hier een nog een onbenut potentieel ligt voor Nederland om de doelstellingen uit het Klimaatverdrag te realiseren. Vandaar dit initiatief om een nieuwe klimaattafel in het leven te roepen om het gesprek hierover op gang te brengen: de Klimaattafel Internationaal.

Tijdens de bijeenkomst gaan we met uiteenlopende gasten in gesprek en debat over de volgende vragen:

  • Welke sectoren in Nederland hebben te winnen bij een sterk klimaatbeleid?
  • Hoe moet het Nederlandse kabinet werk maken van het buitenlandbeleid om klimaatverandering en de gevolgen daarvan tegen te gaan?
  • Waar liggen nu nog onbenutte kansen om via het buitenlandbeleid de Nederlandse klimaatvoetafdruk te verminderen?
  • Welke instrumenten heeft de Nederlandse staat hiervoor in handen?
  • Op welke manier kan de 100 miljard uit het wereldwijde klimaatakkoord gemobiliseerd worden en op een zo goed mogelijke manier besteed worden aan mensen en gebieden die nu al te maken hebben met de ernstige gevolgen van klimaatverandering?

1.

Meer over...