Opheldering over fosfaatrechten voor zelfzuivelaars

Met dank overgenomen van W.J.H. (Helma) Lodders i, gepubliceerd op maandag 8 juli 2019, 2:25.

Sinds 1 januari 2018 kent de melkveehouderij een stelsel van fosfaatrechten. De invoering is niet zonder slag of stoot gegaan. Veel vragen en onzekerheid bij melkveehouders en vleesveehouders en nog steeds onduidelijkheid voor een groep melkveehouders van wie het bezwaar en beroep nog niet is afgerond. Enkele weken geleden hebben we hier in de Kamer nog uitgebreid bij stilgestaan.

Naast bovenstaande punten leven er ook zorgen bij de melkveehouders die meer dan 50% van hun melkproductie op het eigen erf verwerken tot een eindproduct. Deze melkveehouders worden ook wel de zelfzuivelaars genoemd. De zelfzuivelaars kregen in eerste instantie een beschikking fosfaatrechten op basis van het aantal koeien en de productie op de peildatum van 2 juli 2015. Medio 2018 ontvingen zij een herziene beschikking die niet langer uitging van de melkproductie per koe maar van een zelfzuivelnorm van 7500 kg melk per koe wat overeen komt met 39,1 kg fosfaat per koe. Voor zelfzuivelaars met een veestapel met een hoge melkproductie betekende deze herziene beschikking een korting op het aantal fosfaatrechten (uitgaande van een hoogproductieve koe van 46 kg fosfaat per koe naar de zelfzuivelnorm van 39,1 kg fosfaat per koe betekent dat een korting van 6,9 kg fosfaat per koe). Een zelfzuivelaar die om wat voor reden dan ook moet besluiten om niet langer de melk zelf te verwerken en terug valt in de categorie melkveehouder is dan een deel van de fosfaatrechten kwijt terwijl de melkproductie op hetzelfde niveau is gebleven. Ik heb hierover opheldering gevraagd. Ook wil ik weten waarom zelfzuivelaars die al langer zelfzuivelaar zijn gekort worden en een melkveehouder die recent is overgegaan tot zelfzuivelaar niet. Dat lijkt meten met twee maten.

Schriftelijke vragen van het lid Lodders aan de minister van Landbouw, natuur en Voedselkwaliteit over fosfaatrechten zelfzuivelaars.

  • Bent u bekend met de voortdurende onzekerheid voor zelfzuivelaars (een zelfzuivelaar is een melkveehouder die meer dan 50% van de op het eigen bedrijf geproduceerde melk zelf verwerkt tot een eindproduct en minder dan 50% van de geproduceerde melk aan een koper levert) in het kader van de fosfaatregelgeving?
  • Hoeveel zelfzuivelaars staan er bij RVO geregistreerd?
  • Hoeveel zelfzuivelaars stonden er tot 2 juli 2015 geregistreerd?
  • Hoeveel zelfzuivelaars zijn er na 2 juli 2015 bijgekomen (graag een overzicht per maand per jaar in aantal bedrijven en bedrijfsomvang)?
  • Klopt het dat een zelfzuivelaar die voor 2 juli 2015 geregistreerd stond als zelfzuivelaar in eerste instantie een ‘beschikking fosfaatrechten’ heeft ontvangen op de werkelijke melkproductie per koe op 2 juli 2015 bij zowel hoogproductieve als laagproductieve koeien? En klopt het dat deze zelfzuivelaars een nieuwe beschikking ontvangen hebben waarbij uitgegaan wordt van een standaard productie van 7500 kg melk per koe?
  • Kan de minister aangeven hoe wordt omgegaan in de situatie als een zelfzuivelaar met hoogproductieve koeien (op basis van de eerste beschikking op 2 juli 2015 bv 43 kg fosfaat per koe en bij de forfaitaire norm terug is gevallen vaan 39,1 kg fosfaat per koe) die gekort is in de fosfaatrechten, in enig jaar minder dan 50% van het op het eigen bedrijf geproduceerde melk verwerkt tot een eindproduct? Deze melkveehouder is gekort in zijn rechten terwijl de melkproductie niet is veranderd, is voor deze groep een overgangssituatie van kracht? Wat gebeurt er wanneer deze zelfzuivelaar verandert van bedrijfsstrategie en alle melk gaat leveren aan een koper?
  • Welke zelfzuivelaars ontvangen een herziene beschikking? Klopt het dat dit alleen de zelfzuivelaars zijn die in eerste instantie een beschikking hebben ontvangen op de melkproductie van 2 juli 2015 en meer dan 50% verwerken?
  • Klopt het dat nog niet alle zelfzuivelaars een herziene beschikking hebben ontvangen? Zo ja, hoeveel zelfzuivelaars wachten nog op een herziene beschikking?
  • Wat is de oorzaak dat de herziene beschikking zo lang op zich laat wachten? Wanneer worden de laatste herziene beschikkingen afgegeven?
  • Klopt het dat voor startende zelfzuivelaars de forfaitaire norm wordt gehanteerd maar deze zelfzuivelaars niet gekort worden op fosfaatrechten waarop zij op 2 juli 2015 recht hadden? Kan de minister toelichten waarom er onderscheid is/wordt gemaakt tussen toedeling fosfaatrechten zelfzuivelaars van voor 2 juli 2015 en startende zelfzuivelaars?
  • Tijdens het AO mestbeleid en onregelmatigheden Identificatie & Registratie (I&R) op 13 december 2018 (Kamerstuk 33037-349 ) heeft u toegezegd het gebruik van de zelfzuivelaarsregeling te monitoren. Kunt u aangeven wat de stand van zaken is van deze monitoring?