Anticonceptie is geen luxe

Met dank overgenomen van E.M.J. (Lilianne) Ploumen i, gepubliceerd op dinsdag 2 juli 2019.

Anticonceptie is geen luxe, maar noodzaak. Elke vrouw moet zeker kunnen zijn van goede anticonceptie, en anticonceptie die bij haar past.

Daarom heb ik vorige week tijdens het debat gepleit voor opname van alle anticonceptie in het basispakket. Zodat de kosten van seksuele zorg over de samenleving worden verdeeld. Aanstaande donderdag wordt hierover gestemd in de Tweede Kamer.

Sinds Rutte I betalen vrouwen boven de 21 zelf voor de pil.

Na veel protesten van de Dolle Mina’s werd de pil in 1972 opgenomen het ziekenfondspakket: het was hét symbool van vrouwenemancipatie. De collectieve vergoeding was een tastbaar resultaat van de vrouwenstrijd. In 2003 echter, vond minster Hoogervorst dat de emancipatie van vrouwen was voltooid, en haalde de pil uit het pakket. Het lukte de PvdA in 2008 nog een keer om de pil in het basispakket op te laten nemen. Maar tijdens Rutte I verdween de pil definitief uit het pakket. Sinds die tijd betalen vrouwen boven de 21 jaar opnieuw zelf voor de pil. Daar moet verandering in komen. Want goede anticonceptie is geen luxe en moet voor iedereen toegankelijk zijn.

71 procent van de gynaecologen komt in aanraking met vrouwen die geen anticonceptie gebruiken vanwege de kosten. Hoewel niet alle anticonceptie even duur is, zijn de kosten voor sommigen toch te hoog. Dit betreft vooral kwetsbare vrouwen met een laag inkomen en een laag opleidingsniveau.

De kosten raken vooral kwetsbare vrouwen met een laag inkomen en laag opleidingsniveau.

Bovendien heeft niet elke vrouw het meeste baat bij de meer betaalbare anticonceptiepil. Voor een deel van de vrouwen is een spiraaltje of sterilisatie meer geschikt. Deze anticonceptie vergt eenmalig een hogere investering. En voor veel vrouwen is dit te duur. Wij vinden het belangrijk dat anticonceptie beschikbaar en toegankelijk is voor iedereen. En dat vrouwen zelf kunnen kiezen voor de vorm van anticonceptie die het beste bij hun past, zonder daarbij rekening te hoeven houden met de financiële barrières.

Waar er twee seks hebben, betaalt er nu slechts een.

Daarnaast zorgt de huidige situatie voor tweedeling in de toegang tot seksuele gezondheidszorg. Waar er twee seks hebben, betaalt er nu slechts een. De rekening voor goede anticonceptie wordt bijna in zijn geheel bij vrouwen neergelegd. Dat is niet eerlijk.

In 1960 werd de anticonceptiepil ontdekt, het bleek een van de belangrijkste uitvindingen van de 20e eeuw. Het gaf de vrouw haar vrijheid. 60 jaar nadat de anticonceptiepil werd ontdekt, wordt aanstaande donderdag in de Tweede Kamer gestemd over het opnieuw opnemen van de pil en andere anticonceptie (spiraal en sterilisatie) in het basispakket. Want goede anticonceptie is geen luxe.