GEZAMENLIJKE PERSVERKLARING van EU-commissaris voor Handel Cecilia Malmström en minister van Industrie en Handel Tran Tuan Anh

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op zondag 30 juni 2019.

De Europese Commissie i en de regering van de Socialistische Republiek Vietnam zijn verheugd over de ondertekening van de vrijhandelsovereenkomst en de investeringsbeschermingsovereenkomst op zondag 30 juni 2019 in Hanoi. Na de tenuitvoerlegging van de Kaderovereenkomst inzake een breed partnerschap en samenwerking tussen Vietnam en de EU, vormen deze overeenkomsten een nieuwe mijlpaal in ons sterke partnerschap. Zij zullen verdere economische ontwikkeling bevorderen en de handels- en investeringsbetrekkingen tussen Vietnam en de Europese Unie verbeteren, en zo onze samenwerking verdiepen en onze langdurige betrekkingen versterken. Als de tot dusver meest ambitieuze vrijhandelsregeling tussen de EU en een opkomende economie zijn de overeenkomsten gebaseerd op de gezamenlijke inzet van beide kanten voor een open, eerlijke en op regels gebaseerde liberalisering van de handel en economische integratie. De overeenkomsten geven ook een extra impuls aan de betrokkenheid van de EU bij de Zuidoost-Aziatische regio, die bijdraagt aan de versterking van de samenwerking tussen de Asean en de EU met het oog op nauwere handels- en investeringsbetrekkingen tussen de twee regio's.

Nu ze zijn ondertekend, zullen de overeenkomsten in Vietnam ter bekrachtiging aan de Nationale Vergadering worden voorgelegd en in de EU ter goedkeuring aan het Europees Parlement i en, wat de investeringsbeschermingsovereenkomst betreft, aan de nationale parlementen van de lidstaten. Wij hopen dat deze wetgevende organen de overeenkomsten in de komende maanden spoedig zullen ratificeren, zodat onze bedrijven, werkenden, landbouwers en consumenten zo vlug mogelijk de vruchten ervan kunnen plukken.

Beide kanten hechten veel belang aan de effectieve uitvoering van beide overeenkomsten en werken nauw samen om ervoor te zorgen dat de verplichtingen uit hoofde van deze overeenkomsten ten volle worden nagekomen. De EU zal Vietnam technische bijstand verlenen om een uitvoeringsplan vast te stellen en op te volgen teneinde de noodzakelijke hervormingen en aanpassingen te vergemakkelijken, ook op gebieden zoals sanitaire en fytosanitaire maatregelen en niet-tarifaire belemmeringen.

De overeenkomsten bieden niet alleen economische voordelen, maar zijn ook gericht op het bevorderen van duurzame ontwikkeling in zowel Vietnam als de EU. In dit verband zijn beide kanten het erover eens dat het belangrijk is ervoor te zorgen dat de verplichtingen uit hoofde van het hoofdstuk van de handelsovereenkomst inzake handel en duurzame ontwikkeling worden nagekomen. De EU is verheugd over de recente positieve stappen die de Nationale Vergadering van Vietnam heeft ondernomen op het gebied van het arbeidsrecht, namelijk de ratificatie van IAO-verdrag 98 over collectieve onderhandelingen en het voornemen om tijdens haar volgende zitting in het najaar van 2019 het herziene arbeidswetboek goed te keuren. De EU is ook ingenomen met het plan van de regering van de Socialistische Republiek Vietnam om de IAO-verdragen 105 en 87 ter ratificatie voor te leggen aan de Nationale Vergadering van Vietnam. De betrokkenheid van belanghebbenden bij de tenuitvoerlegging van dit hoofdstuk in zowel de EU als Vietnam, via een interne adviesgroep, is ook van cruciaal belang voor de doeltreffendheid ervan.

De overeenkomsten vormen een integrerend onderdeel van het kader dat is vastgesteld door de Kaderovereenkomst inzake een breed partnerschap en samenwerking tussen de EU en Vietnam, die onze algemene bilaterale betrekkingen op verschillende gebieden regelt, waaronder ontwikkelingssamenwerking, vrede en veiligheid, handel en investeringen, justitiële samenwerking, sociale zaken, goed bestuur, de rechtsstaat en andere kwesties van gemeenschappelijk belang.

De EU en Vietnam kijken ernaar uit om samen te blijven werken om ervoor te zorgen dat het volledige potentieel van deze ambitieuze overeenkomsten kan worden benut.

STATEMENT/19/3489

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail