GroenLinks: stop de marktwerking bij inburgering

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op donderdag 27 juni 2019.

GroenLinks wil dat er een einde komt aan marktwerking bij inburgering. Want inburgering is van maatschappelijk belang en daaraan zou niet verdiend moeten worden door commerciële taalbureaus. Winsten zouden moeten worden geïnvesteerd in verbetering en opschaling van inburgering. Vandaag debatteert de Tweede Kamer hierover.

Op het huidige stelsel voor inburgering is veel kritiek en daarom wil de minister veranderingen doorvoeren. Dat is een goede stap, maar gaat niet ver genoeg, vindt GroenLinks. Beter was geweest als de marktwerking volledig uit het stelsel zou gaan.

“Waarom moet er verdiend worden aan Nederlander worden? Wij vinden: inburgering is onderwijs. Dat zou dan ook door onderwijsinstellingen uitgevoerd moeten worden en onder toezicht van de onderwijsinspectie staan”, zegt Tweede Kamerlid Niels van den Berge.

Iedereen moet kunnen meedoen in onze samenleving. Daarvoor is het nodig dat de overheid inburgering en integratie actief bevordert en faciliteert. En daar heeft het de afgelopen jaren aan ontbroken.

“De hele marktwerking in de inburgering zorgt voor perverse prikkels. Oplichting en fraude komen te vaak voor bij malafide taalbureaus.”

Het is goed dat de minister meer regie wil geven aan gemeenten bij het uitvoeren van inburgeringstrajecten.

Van den Berge: “Gemeenten kunnen maatwerk leveren en de inburgeraar hoeft niet op de markt te zoeken naar een cursus die leuk of goed is: al het inburgeringsonderwijs moet gewoon goed zijn.”

In de nieuwe voorstellen van de minister kunnen gemeentes nog steeds inkopen bij publieke en bij commerciële taalbureaus.

“De vraag is nu de minister dan kan zorgen dat inburgeringsbureaus hun winst weer investeren in kwaliteit en toegankelijkheid.”