Verslag bijeenkomst Noordzeeoverleg (bijlage bij 27625,nr.473)

1.

Kerngegevens

Officiële titel Verslag bijeenkomst Noordzeeoverleg (bijlage bij 27625,nr.473)
Document­datum 18-06-2019
Publicatie­datum 24-06-2019
Nummer 2019D25780
Kenmerk 27625, nr. 473
Externe link originele PDF
Originele document in PDF

2.

Tekst

Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving (OFL)

Rijnstraat 8 Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag www.overlegorgaanfysiekeleefomgeving.nl

Datum 28 mei 2019

Betreft Bijeenkomst Noordzeeoverleg

Vergaderdatum en -tijd 8 mei 2019

Vergaderplaats Scheveningen Den Haag

Deelnemers Leden van het Noordzeeoverleg Indieners van oplossingen/ideeën naar aanleiding van de digitale consultatie

Opening en stand van zaken Noordzeeoverleg

Iedereen wordt van harte welkom geheten en Jacques Wallage schetst kort de achtergrond en stand van zaken van het Noordzeeoverleg. Het Noordzeeoverleg (NZO) streeft ernaar om binnen 6 maanden tot een akkoord te komen voor de toekomst van de Noordzee. Het vertrekpunt van het NZO is de medeverantwoordelijkheid voor een ecologisch en economisch gezonde zee, nu en in de toekomst. Daarmee haakt het NZO direct aan de maatschappij. Daarom is de digitale consultatie en de bijeenkomst vandaag van grote waarde.

In het Noordzeeoverleg werken maatschappelijke organisaties, bedrijven en de ministeries van IenW, LNV, EZK intensief samen, bijgestaan door een wetenschappelijke commissie. Iedereen is vastberaden om samen deze complexe belangenpuzzel te gaan leggen.

Waar staat het NZO nu? Het akkoord staat in de steigers. De verkenning van invalshoeken is voltooid, met zicht op een gezamenlijke koers. De tweede fase van concrete afspraken breekt nu aan. Vast staat al dat er een hoofdstuk over governance komt en dat innovatie een grote rol toebedeeld krijgt.

Vandaag staat in het teken van luisteren en ophalen wat er allemaal speelt op, in en rond de Noordzee.

                1

Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving (OFL)

Datum 28 mei 2019

Digitale consultatie

Er wordt kort stilgestaan bij de digitale consultatie. Mieke Visch, secretaris bij het OFL, licht toe dat er in totaal 27 inzendingen zijn ingediend door voornamelijk belangengroepen maar ook door overheden en bedrijven. De onderwerpen liggen erg uiteen, van eilanden in de Noordzee tot het gebruiken van golfenergie en de oproep om de natuur als uitgangspunt te nemen. Alle indieners van oplossingen/concrete ideeën zijn uitgenodigd voor deze middag.

Plenaire toelichting ideeën

De indieners kunnen plenair hun idee toelichten. Vier deelnemers maken hier gebruik van. Achtereenvolgens wordt het belang van de visserij, burgerparticipatie, een drijvend vliegveld en eilanden op de Noordzee naar voren gebracht. De tekening op de volgende pagina geeft de verschillende onderwerpen weer.

Tekening: toelichting vier concrete ideeën

                2 Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving (OFL)

Datum 28 mei 2019

In gesprek met elkaar over zorgen en wensen

Na een korte pauze zijn er vier parallelle sessies waarin de deelnemers met elkaar in gesprek gaan over hun zorgen en wensen voor de Noordzee van de toekomst. Er is een grote diversiteit van belangen.

Foto’s: Impressie van de middag

Niet alleen bestaande sectoren zoals de visserij, beroepsvaart, recreatie of zandwinning, maar ook voor verwachte innovaties in de voedselvoorziening, zoals zeewierteelt is er nadrukkelijk ruimte in de discussie. De mogelijke toekomstige aanleg van eilanden voor de kust, bijvoorbeeld als overslag- en opslagstation voor energie of voor een “Schiphol in zee”, is een van de bespreekpunten in de sessies. Ook is er aandacht voor verschillende waarden op de Noordzee, zoals het respectvol omgaan met de natuur en bijvoorbeeld dat scheepswrakken als onderwaterbegraafplaatsen moeten worden behandeld. De inbreng uit de verschillende groepen is verwerkt in onderstaande tekening.

                3 Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving (OFL)

Datum 28 mei 2019

T ekening: uitkomst deelsessies

Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving (OFL)

Datum 28 mei 2019

Afsluiting

Noordzeeoverleg-voorzitter Jacques Wallage besluit de bijeenkomst met een overzicht van alle wensen, plannen, zorgen en ontwikkelingen waar het Noordzeeoverleg in de aanloop naar een mogelijk akkoord rekening mee moet houden. Hij benadrukt dat de inrichting van de Noordzee een ingewikkelde bestuurlijke opgave is. Naar zijn idee is hiervoor een adaptieve manier van besturen nodig, die zich kan aanpassen aan innovaties en daarvoor ook ruimte reserveert. Tegelijkertijd moeten er heldere besluiten worden genomen, waardoor bijvoorbeeld de visserijsector duidelijkheid krijgt over de toekomst die de vissers in de Noordzee kunnen verwachten. Tenslotte bedankt hij alle aanwezigen voor hun inbreng. Iedereen ontvangt na 22 mei een verslag en een overzicht van wat het NZO met de inbreng heeft gedaan.

Foto’s: Impressie van de middag

                5

3.

Hoofddocument

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.