DENK vraagt minister om onderzoek naar etnisch profileren op luchthavens

Met dank overgenomen van DENK i, gepubliceerd op vrijdag 21 juni 2019, 10:29.

Ga jij binnenkort op vakantie en heb jij het gevoel niet eerlijk en rechtvaardig behandeld te worden tijdens controles op de luchthavens? Laat ons dit weten.

Na verschillende gesprekken en diverse signalen komt het beeld naar voren dat mensen door de werkwijze van luchthavenpersoneel het gevoel hebben gediscrimineerd en gestigmatiseerd te worden. Reizigers geven aan dat ze zich onveilig voelen door de manier waarop ze door luchthavenpersoneel worden bejegend en gaan met een onprettig gevoel hun vakantie in. DENK Kamerlid Öztürk dient naar aanleiding hiervan Kamervragen in.

Rapport Nationale Ombudsman

Begin juni 2019 heeft de Nationale Ombudsman een rapport uitgebracht over onder meer het handelen van de douane op Eindhoven Airport. Dit naar aanleiding van een zaak die was aangespannen door een reiziger van Marokkaans-Nederlandse afkomst. De reiziger diende een klacht in over de bejegening door douanebeambten bij een controle.

Volgens de Ombudsman heeft de douane de man geen uitleg kunnen geven over waarom juist hij gecontroleerd werd. De Ombudsman heeft geconcludeerd dat de douane in deze zaak onbehoorlijk heeft gehandeld door de man onder meer niet te informeren over de reden van de controle en het stellen van vragen over zijn reisgezelschap. De Ombudsman roept de douane op om haar werkwijze aan te passen en reizigers beter te informeren over het doel van de controle en de reden waarom iemand voor een controle wordt geselecteerd.

Een andere klacht heeft betrekking op een optreden van een medewerker van de Koninklijke Marechaussee, eind januari van dit jaar, ook op Eindhoven Airport. Begin april heeft de Koninklijke Marechaussee naar aanleiding van zijn klacht excuses aangeboden aan de man. De "onprettige" vragen die werden gesteld aan de reiziger hadden niet gesteld mogen worden.

Het is bijna zomervakantie.