Event EZI: Het internet is aan vernieuwing toe, Den Haag - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Donderdag 16 juli 2020
kalender

Event EZI: Het internet is aan vernieuwing toe, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 24 juni 2019
plaats Den Haag
aanwezigen M. (Martin) Wörsdörfer i, J. (Jan) Middendorp i e.a.
organisatie Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) i

Event EZI: Het internet is aan vernieuwing toe

datum: 24 juni 2019 15:30

plek:

Toenemend ongemak over datareuzen vragen om persoonlijke data-soevereiniteit

*Met Tweede Kamerleden Martin Worsdorfer en Jan Middendorp.

Experts Linda Kool, Wouter van Noort en Douwe Lycklama à Nijeholt.

Wanneer? Maandag 24 juni, 15.30 inloop | start 16.00 | einde 18.30 drankje

Waar? The Hague Humanity Hub | Fluwelen Burgwal 58 | Den Haag (loopafstand CS)

De aanvankelijke euforie over de democratisering van informatie en onderlinge verbondenheid is omgeslagen in een ander beeld: het internet vormt een bedreiging voor de democratie, het fragmenteert de samenleving en een beperkt aantal digitale platforms ontleent ongekende macht en waarde aan de exploitatie van data afkomstig van individuele burgers. De decentrale infrastructuur van het internet heeft geleid tot geconcentreerde platformaties als Google (Alphabet), Amazon, Facebook, Apple (GAFA) en Microsoft, maar ook tot de Chinese reuzen Tencent en Alibaba. Het besef dringt door dat het anders moet en diverse particuliere initiatieven zien het licht. De EU kwam met de GDPR (AVG) en PSD2, maar die lijken het pleit vooralsnog niet te beslechten. Hoe nu verder? Welke opties zijn er? Welke infrastructuur missen we om onze rechten uit de AVG en PSD2 ook daadwerkelijk uit te kunnen oefenen? In dit mini-symposium wordt de context geschetst, worden kernvragen aan de orde gesteld en komen oplossingsrichtingen aan bod.

Toegang gratis (drankjes voor eigen rekening)

Open voor leden en niet-leden van de VVD

Aanmelden via MijnVVD (niet-leden maken een account aan)


1.

Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD)

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) is een 'rechtse' liberale partij, met op onder meer ethisch gebied progressievere standpunten. Politiek leider is sinds 31 mei 2006 Mark Rutte i. De partij werd opgericht in 1948 als opvolger van de Partij van de Vrijheid i (PvdV), die weer een voortzetting was van de vooroorlogse Liberale Staatspartij i (LSP).

De VVD kreeg bij de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 i 33 zetels. Dit waren acht zetels minder dan bij de vorige verkiezingen. De VVD werd wel met afstand de grootste partij in de Tweede Kamer. In de Eerste Kamer i heeft de VVD momenteel 12 zetels.

2.

Meer over...