Minister Ollongren (BZK) wil externe adviescommissie voor advies over beloning politici

vrijdag 14 juni 2019, 14:45

DEN HAAG (PDC i) - Minister Kajsa Ollongren i van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft een wetsvoorstel in voorbereiding waarmee de beloning van politici op de politieke agenda komt te staan. De kern van dit voorstel is het instellen van een extern en permanent adviescollege dat onafhankelijk en gedepolitiseerd over de beloningen van politici gaat oordelen.

Ollongren stelt namelijk dat politici niet graag over hun eigen beloningen gaan, omdat dit nogal gevoelig ligt. Hierdoor ontstaat de kans dat het salaris van ministers en andere politici steeds verder daalt en uiteindelijk niet meer redelijk is en niet in verhouding tot het bedrijfsleven staat.

Om kritiek en politieke gevoeligheden te voorkomen, mag de adviescommissie geen leden met banden met de overheid hebben. Ook mag de commissie niet politiek gekleurd zijn. De adviescommissie zal ook adviezen geven over uitkeringen na aftreden of ontslag, pensioenen en nevenfuncties. Het parlement zal wel het laatste woord blijven houden.

Minister Ollongren heeft het concept van het wetsvoorstel als internetconsultatie gepubliceerd. Tot 15 juli 2019 kan iedereen die hier ideeën over heeft die kenbaar maken.

bron: www.internetconsultatie.nl