PvdD initieert parle­men­taire hoor­zitting over ons geld­systeem

Met dank overgenomen van Partij voor de Dieren (PvdD) i, gepubliceerd op donderdag 13 juni 2019.

13 juni 2019

Op initiatief van de Partij voor de Dieren, in samenwerking met het CDA, heeft de Tweede Kamer een uitgebreide hoorzitting georganiseerd over ons geldstelsel. De directe aanleiding voor de hoorzitting was een onderzoek van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Dit voorjaar publiceerde de WRR het kritische rapport Geld en Schuld. Vandaag kreeg de WRR de gelegenheid dit rapport in de Kamer toe te lichten.

In de door Lammert van Raan voorgezeten hoorzitting kregen verder vertegenwoordigers uit de academische wereld, de bancaire sector en het maatschappelijk middenveld de gelegenheid om hun zegje te doen. Bij die laatste groep kwamen ook de initiatiefnemers van stichting Ons Geld aan het woord, een burgerinitiatief dat al jarenlang zeer kritisch is op de fundamenten van ons geldstelsel. Ook het journalistieke onderzoeksplatform Follow the Money was in dit blok van sprekers kritisch op het huidige geldsysteem. Ons Geld en Follow the Money riepen onomwonden op tot het beginnen met experimenteren met ons geldstelsel.

Van Raan: ‘het is zeer belangrijk dat in de Tweede Kamer een breed debat plaatsvindt over ons geldstelsel. De grote belangstelling voor deze hoorzitting bewijst dat van links tot rechts men tot het inzicht komt dat er structurele weeffouten in ons geldstelsel zitten. De PvdD zal niet alleen zelf die systeemkritiek blijven ventileren, maar ook een podium bieden voor organisaties en individuen die op onderbouwde wijze systeemkritiek leveren. Stichting Ons Geld heeft geweldig werk geleverd door ons geldstelsel blijvend op de politieke agenda te houden .’

Een van de belangrijkste inzichten van de hoorzitting was dat Nederlandse burgers de vrijheid moeten krijgen om hun geld risicoloos te stallen. Weinig mensen weten dat wanneer ze geld op een bank zetten, de bank met dat geld risicovol investeert. Daarnaast zijn banken simpelweg commerciële bedrijven met een winstoogmerk, terwijl diezelfde banken voor de maatschappij cruciale nutsfuncties vervullen. Een scheiding van taken is een cruciale stap om ons geldstelsel veiliger en eerlijker te maken.

In de hoorzitting werd het duidelijk dat het aan de politiek is om te experimenteren met ons geldstelsel, omdat de banken een unieke en daarmee oneerlijke positie in ons geldstelsel innemen. De PvdD ondersteunt dat van harte. Er moeten onderzoeken komen hoe we tot een democratischer en transparanter geldstelsel kunnen komen.