Partnerschapsraad EU-Armenië, 13 juni 2019 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 13 juni 2019, 17:00.

Beelden van de Partnerschapsraad EU-Armenië, 13/06/2019

Voornaamste resultaten

De Partnerschapsraad EU-Armenië heeft de balans opgemaakt van de betrekkingen tussen de EU en Armenië.

Sinds onze eerste bijeenkomst in deze vorm een jaar geleden, heeft de samenwerking tussen de EU en Armenië goede vooruitgang geboekt, met bijzondere nadruk op de uitvoering van onze brede en versterkte partnerschaps­overeenkomst. De betrekkingen en samenwerking tussen de EU en Armenië inzake tal van belangrijke kwesties worden verder geïntensiveerd, op basis van onze overeenkomst, onze gemeenschappelijke belangen en onze gedeelde waarden inzake democratie, de rechtsstaat en mensenrechten.

Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

We hadden vandaag een zeer productieve bespreking in de 2e Partnerschapsraad EU-Armenië. We wisselden ideeën uit over een hele reeks onderwerpen waaronder politieke en regionale kwesties en sectorale samenwerking, onder meer in het kader van het Oostelijk Partnerschap. We benadrukten dat ons partnerschap gestoeld is op gedeelde waarden en de vast­besloten­heid deze in stand te houden. Beiden willen we sterke democratieën tot stand brengen, met duurzame instellingen en weerbare samenlevingen.

Zohrab Mnatsakanian, Minister van Buitenlandse Zaken van de Republiek Armenië

De partnerschapsraad heeft de uitvoering van de brede en versterkte partnerschaps­overeenkomst EU-Armenië en de prioriteiten ervan besproken. Na de zitting werd een gezamenlijke persverklaring uitgebracht:

Gezamenlijke persverklaring na de 2e zitting van de Partnerschapsraad EU-Armenië

De raad besprak ook de economische, sectorale en handels­samenwerking, alsook de vooruitzichten om een dialoog over visum­liberalisering op te starten.

De Partnerschapsraad kwam terug op de 10e verjaardag van het Oostelijk Partnerschap en op de uitvoering van de resultaten voor 2020.

Hoge vertegenwoordiger Federica Mogherini en Minister van Buitenlandse Zaken Zohrab Mnatsakanian spraken ook over belangrijke politieke kwesties, zoals politieke dialoog, hervormingen, democratie, de rechtsstaat en mensenrechten. Ze bespraken tevens het conflict in Nagorno-Karabach en regionale en internationale kwesties.

EU-betrekkingen met Armenië (achtergrondinformatie)

Factsheet over de betrekkingen EU-Armenië (EDEO)

EU-delegatie in Armenië (EDEO)

Oostelijk Partnerschap (achtergrondinformatie)

Informatie over de zitting

13 juni 2019