8 JS’ers op avontuur in Berlijn

Met dank overgenomen van Jonge Socialisten in de PvdA (JS) i, gepubliceerd op donderdag 6 juni 2019.

Ieder jaar organiseert het internationaal secretariaat van de JS een grote reis. Dit jaar ging de reis naar Berlijn, een stad met een rijke Europese politieke geschiedenis. 8 JS’ers hadden zich dit keer opgegeven om mee te gaan met de reis. De reis begon in Amsterdam, waar drie JS’ers als eersten in de trein stapten. Vier anderen stapten op bij tussenstations, zoals Amersfoort, Deventer en Almelo. Na een lange rit van 6 uur stond onze 8e kameraad al in Berlijn te wachten op de rest. Hij had de stad bereikt via een andere treinroute. De dag van de heenreis sloten wij af met een stadswandeling en een diner, de ideale omstandigheden om elkaar te leren kennen.

Eerste drankje in Berlijn na aankomst

Op zondag was het tijd voor de eerste serieuze activiteit. Op het programma stond een bezoek aan de gevangenis Hohenschönhausen, een plek waar tijdens de DDR politieke gevangen werden opgesloten. Een filmische introductie schetste de context en tijd waarin dit gebeurde. Na de film stapte een Deense vrouw de ruimte in, die ons door het gevangeniscomplex ging rondleiden. Wij waren onder de indruk van het leed dat mensen hier werd aangedaan, vooral omdat dit pas 28 jaar geleden gestopt is.

Maandag stond in het teken van een aantal politieke bezoeken. Wij begonnen in de Wilhelmstrasse met een bezoek aan het hoofdkantoor van de SPD en Jusos. Een spannend gebeuren, want de gehele Duitse pers was aanwezig om de resultaten van een bestuursvergadering te horen na het vertrek van SPD-leider Andrea Nahles. Binnen werden wij ontvangen door Leonard, de internationaal secretaris van Jusos. Met hem hadden we een goed gesprek over de huidige Duitse politiek en wat we voor elkaar kunnen betekenen in de toekomst.

Bezoek aan Nederlandse ambassade in Berlijn

Later op maandag brachten wij een bezoek aan de Nederlandse ambassade. Een prachtig functioneel gebouw, ontworpen door Rem Koolhaas. Op de ambassade werden wij ontvangen door Benjamin Anker, hoofd van de politieke afdeling. Hij heeft ons van alles verteld over de Nederlands-Duitse verhoudingen. Op maandag gingen wij ook nog naar het DDR-museum en de Berlinische Galerie en sloten wij de dag af met een borrel met Jusos Berlin.

Dinsdag was alweer de laatste dag. Om 9:30 uur werden we verwacht in de Reichstag om een rondleiding te krijgen door een medewerker van de SPD-parlementariër Josephine Ortleb. We kregen daardoor een echt kijkje achter de schermen, omdat we bijvoorbeeld ook de kantoren en de SPD-fractiekamer hebben gezien. Deze rondleiding betekende het einde van onze Berlijnreis. Het was erg leuk en gezellig en we kijken we uit naar de grote reis van volgend jaar.