Brief commissie; Hertelling van bescheiden van drie stembureaus met betrekking tot verkiezing Nederlandse leden Europees Parlement - Verkiezingen voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement

Deze brief is onder nr. 1 toegevoegd aan dossier 35217 - Verkiezingen voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Verkiezingen voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement; Brief commissie; Hertelling van bescheiden van drie stembureaus met betrekking tot verkiezing Nederlandse leden Europees Parlement
Document­datum 06-06-2019
Publicatie­datum 06-06-2019
Nummer KST352171
Kenmerk 35217, nr. 1
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2018-

2019

35 217

Verkiezingen voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement

Nr. 1

BRIEF VAN DE COMMISSIE VOOR HET ONDERZOEK VAN DE GELOOFSBRIEVEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 6 juni 2019

De Commissie voor het onderzoek van de Geloofsbrieven heeft in het kader van de haar opgedragen taak tot controle van de verkiezingen voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement de processen-verbaal gecontroleerd van alle stembureaus in Nederland.

Bij die controle heeft de commissie bij een aantal stembureaus afwijkingen in de vaststelling van de uitslag geconstateerd. De Kiesraad, het centraal stembureau, heeft ook afwijkingen geconstateerd maar mist, op grond van art. P21 Kieswet, de bevoegdheid tot nader onderzoek vanwege het feit dat de omvang van de afwijkingen niet zo groot is dat daardoor het ernstig vermoeden gerechtvaardigd is dat deze afwijkingen van invloed op de zetelverdeling zouden kunnen zijn.

De Commissie Geloofsbrieven ondersteunt de opvatting in dezen van de Kiesraad volledig.

Niettemin heeft de Commissie Geloofsbrieven, gezien het belang van verkiezingen en het vertrouwen dat burgers in het rechtmatig verloop en de juistheid van de uitslag moeten kunnen hebben, gemeend te moeten besluiten u, op basis van art. V4 4e lid Kieswet, te verzoeken, opdracht te geven tot een hertelling van de bescheiden van drie stembureaus waar opvallende verschillen zijn geconstateerd. Het betreft de stembureaus Haarlem 45, Brielle 8 en Deventer 14.

De hertelling heeft tot doel inzicht te geven in de werkwijze van stembureaus waardoor afwijkingen op kunnen treden en dit inzicht te gebruiken bij komende verkiezingen.

kst-35217-1 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

Namens de commissie verzoek ik u de Kamer voor te stellen aldus te besluiten.

De voorzitter van de commissie,

Leijten

De griffier van de commissie,

Hendrickx

Tweede Kamer, vergaderjaar 2018-2019, 35 217, nr. 1 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.