Gedelegeerde verordening 2019/907 - Gemeenschappelijke opleidingsproef voor skileraren overeenkomstig artikel 49 ter van Richtlijn 2005/36/EG betreffende de erkenning van beroepskwalificaties

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze gedelegeerde verordening is op 4 juni 2019 gepubliceerd en is op 24 juni 2019 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/907 van de Commissie van 14 maart 2019 tot vaststelling van een gemeenschappelijke opleidingsproef voor skileraren overeenkomstig artikel 49 ter van Richtlijn 2005/36/EG van het Europees Parlement en de Raad betreffende de erkenning van beroepskwalificaties (Voor de EER relevante tekst.)

officiële Engelstalige titel

Commission Delegated Regulation (EU) 2019/907 of 14 March 2019 establishing a Common Training Test for ski instructors under Article 49b of Directive 2005/36/EC of the European Parliament and of the Council on the recognition of the professional qualifications (Text with EEA relevance.)
 
Rechtsinstrument Gedelegeerde verordening
Wetgevingsnummer Gedelegeerde verordening 2019/907
Celex-nummer i 32019R0907

3.

Key dates

Document 14-03-2019; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 04-06-2019; PB L 145 p. 7-18
Inwerkingtreding 24-06-2019; in werking datum publicatie +20 zie art 11
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

4.6.2019   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 145/7

 

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2019/907 VAN DE COMMISSIE

van 14 maart 2019

tot vaststelling van een gemeenschappelijke opleidingsproef voor skileraren overeenkomstig artikel 49 ter van Richtlijn 2005/36/EG van het Europees Parlement en de Raad betreffende de erkenning van beroepskwalificaties

(Voor de EER relevante tekst)

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Richtlijn 2005/36/EG van het Europees Parlement en de Raad van 7 september 2005 betreffende de erkenning van beroepskwalificaties (1), en met name artikel 49 ter, lid 4,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Momenteel komen skileraren krachtens Richtlijn 2005/36/EG in aanmerking voor het beginsel van wederzijdse erkenning van hun kwalificaties. De invoering van een gemeenschappelijke opleidingsproef voor skileraren ("GOP") zou een automatische erkenning tot stand brengen voor bepaalde kwalificaties van skileraar, zodat de houders van deze kwalificaties gemakkelijker in andere lidstaten kunnen werken. De GOP zou één manier zijn om de mobiliteit van skileraren in de Unie te vergemakkelijken. Voor skileraren die niet in aanmerking komen voor deelname aan de GOP of die niet zijn geslaagd voor de GOP, blijft het algemene kader voor de erkenning van hun kwalificaties krachtens Richtlijn 2005/36/EG van toepassing.

 

(2)

Het beroep van skileraar dan wel de opleiding die leidt tot de kwalificatie van skileraar is in meer dan een derde van de lidstaten gereglementeerd en daarmee wordt aan de eisen van artikel 49 ter, lid 2, van Richtlijn 2005/36/EG voldaan.

 

(3)

Negen lidstaten (Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Roemenië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk|) hebben in 2012 een memorandum van overeenstemming ("memorandum") ondertekend over het opzetten van een proefproject voor een beroepskaart voor skileraren in de Unie. Slovenië en Tsjechië ondertekenden het memorandum in 2014. In het memorandum werden de verworven rechten van skileraren erkend die vanaf de datum waarop het memorandum werd ondertekend, onderdaan waren van die lidstaten die het hebben ondertekend. In het memorandum werd verder bepaald dat het met goed gevolg afleggen van de Eurotest en de Eurosecuritytest als voorwaarde gold voor de automatische erkenning van de kwalificatie van skileraar tussen die lidstaten vanaf de datum van ondertekening van het memorandum. Omwille van de rechtszekerheid is het passend en redelijk om deze twee tests als basis voor de inhoud van de GOP te gebruiken en om de bepalingen van het memorandum als gemeenschappelijke basis voor deze verordening in aanmerking te nemen.

 

(4)

Elke skileraar die onder deze verordening valt, moet in staat zijn de veiligheid van volledig zelfstandige uitgevoerde skilessen in besneeuwde berggebieden te waarborgen, met uitzondering van gebieden waar bergklimtechnieken vereist zijn. Om een hoge kwaliteit van het ski-onderwijs te waarborgen, moeten de kwalificaties die vereist zijn voor deelname aan de GOP dus ook bepaalde pedagogische vaardigheden omvatten.

 

(5)

Bij de behandeling van verzoeken om vrijstelling van deel I van de GOP (vaststelling van de technische bekwaamheid) moet in voorkomend geval rekening worden gehouden met deelname aan door de Internationale Skifederatie ("ISF") beheerde wedstrijden en eventuele ISF-punten die in het kader van deze wedstrijden worden toegekend..

 

(6)

Omwille van de rechtszekerheid moeten de verworven rechten van zowel skileraren die in het bezit zijn van een beroepskaart die is afgegeven in het kader van het memorandum als die van skileraren die in het bezit zijn van een in bijlage I vermelde kwalificatie in een lidstaat die het memorandum niet heeft ondertekend, onder bepaalde voorwaarden worden erkend, indien...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

 

5.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers, de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie en tot slot een overzicht van relevante raadplegingen.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.