Succesvolle Animal Politics EU beweging wint 2 miljoen stemmen en drie zetels in Europees Parlement

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op dinsdag 4 juni 2019.

Vorige week bleek dat de internationale politieke beweging voor dierenrechten succes had geboekt bij de Europese verkiezingen. De Nederlandse Partij voor de Dieren (PvdD) behoudt haar zetel in het Europees Parlement en ziet haar internationale beweging Animal Politics EU groeien naar drie zetels. Zowel de Portugese (PAN) als de Duitse (Partei Mensch Umwel Tierschutz) zusterpartijen van de PvdD wisten zetels te winnen in het Europees Parlement.

De Portugese PAN viert overwinning bij de Europese verkiezingen

“De Partij voor de Dieren laat ook de komende vijf jaar een groen, progressief en eurokritisch geluid horen in Brussel. Met dit resultaat krijgen de dieren een steeds sterkere stem in het Europees Parlement,” zegt PvdD-lijsttrekker en Europarlementariër Anja Hazekamp.

Voor het eerst in de geschiedenis deden elf politieke partijen voor dierenrechten uit heel Europa mee aan de verkiezingen van het Europees Parlement. Ze trokken samen op onder de naam Animal Politics EU om aandacht te vragen voor betere bescherming van welzijn van dieren, mensen en onze planeet. Daarvoor hadden ze ook een gezamenlijk campagnefilmpje gelanceerd. De partijen vertegenwoordigen kiezers in de volgende EU- landen:

Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Portugal, Italië, Zweden, Finland, Cyprus en het Verenigd Koninkrijk.

Alle partijen samen behaalden bijna 2 miljoen stemmen. Drie van de elf partijen behaalde een zetels in het Europees parlement, wat een groei betekent van de politieke dierenrechtenbeweging in de EU. De Nederlandse Partij voor de Dieren, de Duitse Partei Mensch Umwelt Tierschutz en de Portugese PAN behaalden elk één zetel. De Duitsers kregen net niet genoeg stemmen voor de tweede zetel en de Portugezen overtroffen alle verwachtingen door 5,1% van de stemmen te halen. Het streven van de Animal Politics EU partijen is om uiteindelijk een gezamenlijke fractie in het Europees Parlement te vormen. De Franse Parti Animaliste scoorde ook hoog met bijna een half miljoen stemmen, maar kreeg geen zetel door de zeer hoge kiesdrempel van 5% in Frankrijk.

“Ik ben ongelooflijk trots op dit resultaat. Onze internationale dierenbeweging wint voor het eerst Europese zetels in drie verschillende landen. Een krachtig signaal dat het verzet tegen uitbuiting van dier, mens en planeet groeiend is. En dit is nog maar het begin,” aldus de leider van de Nederlandse Partij voor de Dieren, Marianne Thieme.