Kadaverdiscipline geëist

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op zaterdag 1 juni 2019, 10:02.

Publicist en columnist Zihni Özdil heeft het niet gered als Kamerlid voor GroenLinks. Is er op het Binnenhof nog plaats voor eigenzinnige politici van buiten?

In het verleden kregen Kamerleden meer ruimte om hun eigen plan te trekken. De VVD staat nu bekend als een van de partijen met kadaverdiscipline, maar in het pre-Rutte-tijdperk was dat heel anders. Onder VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen mochten kleurrijke parlementariërs als Henk Kamp, Ayaan Hirsi Ali, Geert Wilders en Hans van Baalen vrijuit de publiciteit zoeken met eigen ideeën en voorstellen.

Intern debat werd volop aangemoedigd.

'Kamp en ik waren het destijds bijvoorbeeld openlijk oneens over de sluiting van vliegveld Valkenburg', zegt ex-Kamerlid Hans van Baalen terugblikkend. 'We hielden daar samen spreekbeurten over bij afdelingen. Hij voor, ik tegen. Nu wil geen enkele fractie zoiets nog. Het zou meteen worden uitgelegd als heibel. De standpuntbepaling moet intern gebeuren, daar kun je niet meer vrijuit over filosoferen. Ik begrijp dat wel, maar het lastige is dat je daardoor helemaal niet meer met je achterban kunt discussiëren over dilemma's.'

Lees het hele artikel in de Volkskrant