Op 1 januari 2020 moet stuwmeer aan schades in Groningen zijn afgehandeld

Met dank overgenomen van Democraten 66 (D66) i, gepubliceerd op dinsdag 28 mei 2019.

De afhandeling van mijnbouwschades in Groningen verloopt nog steeds niet goed. D66 en de SP vinden dit onacceptabel. De 16.000 schademeldingen die er nu liggen moeten uiterlijk op 1 januari 2020 afgehandeld zijn. Het voorstel van de twee partijen is medeondertekend door bijna de volledige Tweede Kamer. Vandaag is het voorstel aangenomen.

D66 Tweede Kamerlid Matthijs Sienot: “Ik wil niet horen van de minister waarom het niet opschiet, maar ik wil resultaten zien. Er worden nu nauwelijks meer schades afgehandeld dan er nieuwe schades bijkomen. In dat tempo zijn we nog jaren bezig. Dat kunnen we gewoon niet maken. De Groninger heeft er op die manier geen vertrouwen meer in en dat snap ik. Het moet veel meer en het moet veel sneller. De Groningers moeten gaan merken dat er verbetering komt.”

Kabinet moet aan de slag

Het kabinet moet aan de slag om vaart te maken met het schadeherstel en de versterking van de huizen. Minister Wiebes heeft aangegeven dat hij over enkele weken met voorstellen komt voor een simpelere aanpak van het schadeherstel. Voor D66 en SP staat daarbij voorop dat het enorme stuwmeer aan schademeldingen aan het eind van het jaar moet zijn weggewerkt. De Tweede Kamer is het daar mee eens.

MOTIE VAN DE LEDEN SIENOT EN BECKERMAN

Voorgesteld 28 mei 2019

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

constaterende dat ruim 16.000 schademeldingen openstaan bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen;

constaterende dat er door de aardbeving bij Westerwijtwerd weer vele nieuwe schades bij zullen komen;

overwegende dat de afhandeling van deze schademeldingen met het huidige tempo nog jarenlang zal duren;

Verzoekt de regering te zorgen dat het huidige stuwmeer versneld wordt afgebouwd en de doelstelling van 16.000 afgehandelde schademeldingen op 1-1-2020 wordt gehaald.

Sienot

Beckerman

Yeşilgöz-Zegerius

Agnes Mulder

Dik-Faber

Nijboer

Van der Lee

Wassenberg

Geleijnse

Kops

Stoffer