PvdA grootste bij Europese verkiezingen in Nederland

maandag 27 mei 2019, 11:48

DEN HAAG (PDC i) - De PvdA heeft zes zetels behaald bij de Europese Parlementsverkiezingen en is daarmee de grootste Nederlandse partij geworden; een verdubbeling van het aantal zetels ten opzichte van 2014. Toen behaalde de partij nog drie zetels. PvdA lijsttrekker Frans Timmermans i, tevens Spitzenkandidat namens de sociaaldemocratische fractie S&D i, hoopt voorzitter van de Europese Commissie i te worden.

Kiesgerechtigden konden op donderdag 23 mei hun stem uitbrengen voor het Europees Parlement. In Nederland kon gestemd worden op Nederlandse politieke partijen. Deze nationale partijen voegen zich na de verkiezingen bij een Europese fractie. Hier verenigen zij zich met gelijkgestemden uit andere EU-lidstaten om vervolgens als politiek blok op te kunnen treden.

De PVV en de SP zijn de komende zittingsperiode niet meer vertegenwoordigd in het Europees Parlement. De partijen kregen te weinig stemmen voor een zetel. Na de Britse uittreding i zou de PVV naar verwachting alsnog een zetel krijgen. Forum voor Democratie (drie zetels) en 50Plus (een zetel) zullen als nieuwe partijen hun EU-debuut maken.

De delegatie van D66 is gehalveerd tot twee Europarlementariërs. De VVD, Europees fractiegenoot van D66, heeft vier zetels weten te bemachtigen, een winst van één zetel. Verder heeft het CDA vier zetels behaald (een zetel verloren) en GroenLinks drie zetels (een zetel gewonnen). De zetelaantallen van de PvdD (een zetel) en de CU-SGP (twee zetels) zijn gelijk gebleven.

De 26 verkozen Nederlandse Europarlementariërs stemmen de komende vijf jaar over Europese wet- en regelgeving.

Bron: POLITICO, NOS